Smörstekt torsk med krämig och rå broccoli

koket.se
Smörstekt torsk med krämig och rå broccoli
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Smörstekt torsk med krämig och rå broccoli

16 ingredienser

40 min

Smörstekt torsk med variation på broccoli - av buketterna gör du en en len kräm och av stammen en krispig sallad. Tillsammans med en ljummen tomatsallad blir det en lyxig mitt i veckan rätt.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 4 bitar torskrygg (à 150 g)
  • 2 klyftor vitlök
  • 30 g smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Krämig och rå broccoli

  • 600 g broccoli
  • 100 g smör
  • olivolja
  • salt

Tomater och basilika

  • 200 g romanticatomater
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 kruka basilika
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 0,5 citron, i klyftor

Gör så här

Krämig och rå broccoli

  1. Skär bort buketterna från broccolin, spara stammarna.
  2. Koka buketterna i riktigt med saltat vatten. Häll av vattnet väl.
  3. Mixa de kokta buketterna med smöret till en slät kräm. Smaka av och se om det behövs mer salt.
  4. Skär resterande broccoli, stammarna, tunt på mandolin. Lägg i isvatten så att den blir krispig. Dressa snabbt med olivolja och salt före servering.

Tomater och basilika

  1. Skär tomaterna i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Grovhacka basilikan, spara några blad till garnering.
  2. Fräs löken i olivolja. Lägg i tomaterna och avsluta med basilikan. Smaka av med salt och peppar.

Stekt fisk

  1. Salta och peppra fisken. Bryn smör i en stekpanna. Lägg i fisken och krossad vitlök. Stek fisken på bägge sidor tills en är klar i mitten.
  2. Servera den stekta fisken med ljummen tomatsallad, broccolikräm och den krispiga broccolisalladen samt citronklyftor.

Glöm inte att matsortera skal från vitlök, lök och basilika för en mer hållbar matlagning, och njut av din smörstekta torsk. /Köket-redaktionen