Smörstekt torsk med krämig och rå broccoli

43 röster
40 min
4
Smörstekt torsk med krämig och rå broccoli
Foto: TV4

Smörstekt torsk med variation på broccoli - av buketterna gör du en en len kräm och av stammen en krispig sallad. Tillsammans med en ljummen tomatsallad blir det en lyxig mitt i veckan rätt. 

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Torsk

  • 4 bit torskrygg (à 150 g)
  • 2 klyfta vitlök
  • 30 g smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Krämig och rå broccoli

  • 600 g broccoli
  • 100 g smör
  • olivolja
  • salt

Tomater och basilika

  • 200 g tomater romantica
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 kruka basilika
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 0,5 citron, i klyftor
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Krämig och rå broccoli
    Skär bort buketterna från broccolin, spara stammarna.
  2. Koka buketterna i riktigt med saltat vatten. Häll av vattnet väl.
  3. Mixa de kokta buketterna med smöret till en slät kräm. Smaka av och se om det behövs mer salt.
  4. Skär resterande broccoli, stammarna, tunt på mandolin. Lägg i isvatten så att den blir krispig. Dressa snabbt med olivolja och salt före servering.
  5. Tomater och basilika
    Skär tomaterna i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Grovhacka basilikan, spara några blad till garnering.
  6. Fräs löken i olivolja. Lägg i tomaterna och avsluta med basilikan. Smaka av med salt och peppar.
  7. Stekt fisk
    Salta och peppra fisken. Bryn smör i en stekpanna. Lägg i fisken och krossad vitlök. Stek fisken på bägge sidor tills en är klar i mitten.
  8. Servera den stekta fisken med ljummen tomatsallad, broccolikräm och den krispiga broccolisalladen samt citronklyftor.
  9. Glöm inte att matsortera skal från vitlök, lök och basilika för en mer hållbar matlagning, och njut av din smörstekta torsk. /Köket-redaktionen

Laddar fler recept...