Smörstekt lax med vitvinssås och syrlig tomat- och gurksallad

POPULÄRT
koket.se
Smörstekt lax med vitvinssås och syrlig tomat- och gurksallad
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Smörstekt lax med vitvinssås och syrlig tomat- och gurksallad

18 ingredienser

45 min

En lättfixad middag som passar fint att bjuda på till helgen eller när man vill lyxa till det på en vardag. För att få en extra smakskjuts i såsen har Catarina i madeiravin på slutet, men har du inget sådant går det bra att utesluta.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé
  • olivolja, att steka i
  • 800 g delikatesspotatis
  • 50 g smör

Vitvin- och madeirasås

  • 1 bananschalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk madeiravin
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Tomat- och gurksallad

  • 0,5-1 gurka
  • 8-10 romanticatomater
  • 0,5 citron, pressad saft (eller lime)
  • 1 msk dill, finhackad
  • salt

Garnering

  • färsk dill (eller körvel)

Gör så här

  1. Koka potatisen med skalet på.
  2. Skär laxfilén i portionsbitar, behåll skinnet på. Gnid in dem med olivolja runt om. Salta lätt.
  3. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek laxen med skinnsidan nedåt på medelhög värme. Vänd laxen efter 4-5 minuter, tillsätt hälften av smöret (resten används till potatisen) och låt laxen få färg runt om. Ös laxen med smöret under stekningen.
  4. Skala och finhacka schalottenlök. Fräs den i smör i en kastrull eller stekpanna på medelhög värme.
  5. Tillsätt vinet och låt koka upp. Låt koka ihop någon minut och ha sedan i buljongtärningen.
  6. Tillsätt grädden och låt reducera ihop till en krämig sås. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och madeiravin.
  7. Hyvla gurkan i långa remsor. Halvera tomaterna. Lägg i en skål och pressa citron eller lime över. Tillsätt finhackad dill och salta lätt. Låt dra en stund.
  8. Häll av potatisen och vänd runt med resten av smöret och salt.

Servering

  1. Servera den nystekta laxen (dra bort skinnet) med smörslungad potatis, vitvinssås och den syrliga tomat- och gurksalladen. Dekorera med dill eller körvel.