Smörstekt gös på en spegel av räksås

12 röster
1 h + 2,5 h
4

Ryggbit av gös serveras med, räksås, pommes duchesse med pepparrot, friterad svartrot och fänkålsdill.

Recepten på hemgjord tomatpuré och grönsaksfond hittar du här

. De tar 2,5 h att förbereda.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h + 2,5 h
4

Du behöver

Pommes duchesse

  • 0,8 kg mjölig potatis
  • 2 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker

Räksås

  • 1 msk smör
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 dl hemgjord tomatpuré
  • 1 krm Cayennepeppar
  • 500 g frysta räkor med skal
  • 2 dl hemlagad grönsaksfond
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk smör/mjölkula (50/50)
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Friterad svartrot

  • 2 svartrötter
  • 4 dl rapsolja

Gös

  • 4 ryggbitar av skinn- och benfria gösfilé
  • 1 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm salt

Garnering

  • fänkålsdill

Gör så här

  1. Pommes duchesse
    Skala, dela och koka potatisen mjuk ca 20-25 minuter. Pressa genom en potatispress.
  2. Tillsätt smör, grädde och en äggula i taget under omrörning. Tillsätt pepparrot, salt och socker.
  3. Rör ihop till ett jämt mos. Gratinera på 200 grader tills pommes duchessen fått färg.
  4. Räksås
    Fräs lite mer än hälften av räkskalen tillsammans med fänkålen och purén i en stekpanna med smör. Tillsätt vin och vatten som får koka upp och sjuda i 5 minuter. Sila av i en kastrull.
  5. Tillsätt hemlagad grönsaksfond och grädde. Red till önskad konsistens med smör/mjölkula. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt räkor innan servering.
  6. Friterad svartrot
    Värm oljan till 160 grader i en kastrull.
  7. Skala svartrötterna med en potatisskalare. Gör smala strimlor av svartrot med hjälp av potatisskalaren.
  8. Fritera strimlorna tills de fått en beige/brun yta.
  9. Gös
    Salta och peppra filéerna. Vänd filéerna i mjöl och stek dem gyllenbruna i smör.
  10. Uppläggning
    Lägg upp fisken tillsammans med duchessen på en spegel av räksås och garnera med friterad svartrot och fänkålsdill.
21 maj 2015
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept