Smörstekt gös med jordärtskockspuré

Smörstekt gös med jordärtskockspuré
Foto: Tv4

Smörstekt gös med jordärtskockspuré

7

19 ingredienser

45 m

Smörstekt gös med jordärtskockspuré och friterade rotfruktsskal blir en härlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jordärtskockspuré

  • 4 jordärtskockor
  • 4 potatisar
  • 1 krm salt
  • 25 g smör
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar

Sås

  • 1 schalottenlök
  • 50 g smör
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk tryffelolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Friterade rotfruktsskal

  • 3 dl rapsolja
  • skal (från en morot, några rödbetor och jordärtskockorna)
  • salt

Smörstekt gös

  • 400 g gös (MSC-certifierad)
  • smör (till stekning)
  • salt
  • peppar

Servering

  • 1 dl persilja, hackad

Gör så här

  1. Jordärtskockspuré
    Skala jordärtskockor och potatis. Koka dem mjuka i saltat vatten.
  2. Häll av vattnet och tillsätt smör och vispgrädde. Mosa och vispa till en puré. Krydda med salt och peppar.
  3. Sås
    Skala och finhacka schalottenlöken.
  4. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken och stek tills den fått lite färg.
  5. Häll på grädden och tryffeloljan. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
  6. Friterade rotfruktsskal
    Hetta upp oljan i en kastrull.
  7. Lägg i skalen i oljan och fritera dem tills de fått lite färg och har en krispig yta. Lägg upp och låt torka på hushållspapper. Salta efter smak.
  8. Smörstekt gös
    Dela gösfilén i 4 bitar.
  9. Stek bitarna på medelvärme med skinnsidan nedåt. Vänd dem sedan och stek andra sidan. Salta och peppra.
  10. Servering
    Börja med att fördela jordärtskockspurén på tallriken och häll sås runt om.
  11. Skiva gösfilén försiktigt och lägg på bädden av puré. Toppa med persilja och de friterade rotfruktskalen.