Smörstekt gös med jordärtskockspuré

Foto: Tv4
Smörstekt gös med jordärtskockspuré
19 ingredienser
45 m
Smörstekt gös med jordärtskockspuré och friterade rotfruktsskal blir en härlig förrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Jordärtskockspuré
- 4 jordärtskockor
- 4 potatisar
- 1 krm salt
- 25 g smör
- 1,5 dl grädde
- 1 krm vitpeppar
Sås
- 1 schalottenlök
- 50 g smör
- 2 dl grädde
- 1 tsk tryffelolja
- 1 krm salt
- 0,5 krm vitpeppar
Friterade rotfruktsskal
- 3 dl rapsolja
- skal (från en morot, några rödbetor och jordärtskockorna)
- salt
Smörstekt gös
- 400 g gös (MSC-certifierad)
- smör (till stekning)
- salt
- peppar
Servering
- 1 dl persilja, hackad
Gör så här
Jordärtskockspuré
- Skala jordärtskockor och potatis. Koka dem mjuka i saltat vatten.
- Häll av vattnet och tillsätt smör och vispgrädde. Mosa och vispa till en puré. Krydda med salt och peppar.
Sås
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Smält smöret i en kastrull, lägg i löken och stek tills den fått lite färg.
- Häll på grädden och tryffeloljan. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
Friterade rotfruktsskal
- Hetta upp oljan i en kastrull.
- Lägg i skalen i oljan och fritera dem tills de fått lite färg och har en krispig yta. Lägg upp och låt torka på hushållspapper. Salta efter smak.
Smörstekt gös
- Dela gösfilén i 4 bitar.
- Stek bitarna på medelvärme med skinnsidan nedåt. Vänd dem sedan och stek andra sidan. Salta och peppra.
Servering
- Börja med att fördela jordärtskockspurén på tallriken och häll sås runt om.
- Skiva gösfilén försiktigt och lägg på bädden av puré. Toppa med persilja och de friterade rotfruktskalen.