Smörrebröd med sparris, lax och pocherat ägg

POPULÄRT
Smörrebröd med sparris, lax och pocherat ägg
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Smörrebröd med sparris, lax och pocherat ägg

16 ingredienser

30 m

En riktigt lyxig smörgås med grön sparris, kallrökt lax, dill- och kumminmajonnäs och pocherat ägg.

Ingredienser

portioner

Kokt sparris

  • 6 gröna sparrisar
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • citron, saft

Dill- och kumminmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dill, litet knippe
  • 0,5 msk kummin
  • citron, saft
  • salt
  • peppar

Pocherat ägg

  • 1 l vatten
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg

Servering

  • vitt bröd
  • kallrökt lax, i bit
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

Sparrisen

  1. Koka upp vatten. Skär bort den nedersta träiga biten, skala och koka sparrisen. Ta upp och låt rinna av på papper. Spara vattnet till pocherande av äggen. Lägg sparrisen i en skål, häll över den hackade löken och några droppar citronsaft.

Dill- och kumminmajonnäs

  1. Rosta kumminen i en torr stekpanna. Mortla ordentligt. Smaksätt majonnäsen med kummin och hackad dill samt några droppar citron. Salt och peppar.

Pocherat ägg

  1. Koka upp 1 liter vatten, 1 msk ättika och 2 tsk salt. Knäck äggen i koppar. Vispa runt så att du får en virvel, häll i ägget i mitten. Koka till klart, ca 3 minuter.

Servering

  1. Skär laxen i tunna skivor. Stansa ut rundlar av brödet. Bred dill- och kumminmajonnäs på brödet. Klä brödet med laxskivorna. Lägg på sparrisen och sist det pocherade ägget. Avsluta med riven pepparrot.