Smörgåstårta på focaccia
Smörgåstårta på focaccia
31 ingredienser
3 h
Focaccia är ett enkelt bröd som du i det här receptet använder för att göra en riktigt härlig smörgåstårta med italienska smaker.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Foccacia
- 4 g jäst
- 6 dl vatten, kallt
- 800 g vetemjöl
- 2 tsk salt
- 2 msk färsk rosmarin, hackad
- olivolja
Fyllning 1: Pesto, mozzarella och ugnsrostade tomater
- 2 kvistar tomat [ca 20 små]
- olivolja
- honung
- flingsalt
- 2 mozzarellaostar
- 1,5-2 dl grön pesto
- basilika
Fyllning 2: Ricotta och kronärtskocka
- 250 g ricotta
- 1 dl crème fraîche (34 %)
- 1 burk kronärtskocka, marinerade och avrunna
- salt
- peppar
Täcke
- 250 g mascarpone
- 1,5 dl crème fraîche (34 %)
Förslag till garnering
- minimozzarella
- tomat
- tryffelsalami
- parmaskinka
- färska fikon
- oliver
- rosmarin
- kronärtskocka
- ätbara blommor
- färska bär
- färska örter
Gör så här
Foccacia: 1
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det kalla vattnet, rör om till jästen lösts upp.
- Tillsätt vetemjölet och arbeta på medelhastighet med en köksassistent i 8 minuter.
- Häll i saltet och den hackade rosmarinen, arbeta i ytterligare 5 minuter till en följsam deg.
- Ta fram en form som är cirka 35x25 cm, klä in med bakplåtspapper och ringla i olivolja. Pensla även olivolja upp på kanterna i formen.
- Häll olivolja på dina händer och ta upp degen och lägg den i formen. Tryck försiktigt ut degen så den är jämnt fördelad. Ringla över lite olivolja över degen, plasta med plastfolie, lägg över en bakduk och låt jäsa i 7–8 timmar i rumstemperatur.
- Ta bort plasten efter en stund om degen jäser upp (undvik att degen fastnar i plasten). Den sista tiden kan focaccia jäsa utan plast och enbart under bakduken.
- Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
- Ringla lite olivolja över degen och tyck ner fingrarna i den och skapa små hål så att luftbubblorna kommer fram.
- Grädda näst längst ner i ugnen i ca 25–30 minuter, innetemperaturen ska vara 96 grader.
- Låt brödet svalna helt på galler under bakduk.
- Dela därefter hela brödet från långsida till långsida, så du får två lager.
Fyllning 1: Pesto, mozzarella och ugnsrostade tomater
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Dela tomaterna på mitten, ringla över olivolja, flytande honung och strö över salt. Rör om och lägg i en ugnsform.
- Baka tomaterna i ugnen i 1,5 timme. Ta ut och låt svalna.
- Skiva mozzarellan i skivor och lägg på hushållspapper för att rinna av.
- Skär eventuellt bort hårda kanter från brödet (skär även raka kanter runt om focaccian).
- Ta fram underdelen av focaccian, bred på peston, lägg på mozzarella, ugnsrostade tomater och basilika. Ringla eventuellt över lite mer pesto. Lägg på brödskiva nummer två.
Fyllning 2: Ricotta och kronärtskocka
- Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät fyllning i ca 1-2 minuter. Smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen på brödskivan och lägg på sista brödskivan med ovansidan neråt mot fyllningen.
Täcke
- Vispa upp mascarpone och crème fraiche med hjälp av en elvisp i ca 2 minuter.
- Täck smörgåstårtan med blandningen och ställ i kylen i minst 2 timmar för att sätta sig.
- Dekorera med valfri garnityr.