Fyllning 1: Pesto, mozzarella och ugnsrostade tomater
2 kvistar tomat [ca 20 små]
olivolja
honung
flingsalt
2 mozzarellaostar
1,5-2 dl grön pesto
basilika
Fyllning 2: Ricotta och kronärtskocka
250 g ricotta
1 dl crème fraîche (34 %)
1 burk kronärtskocka, marinerade och avrunna
salt
peppar
Täcke
250 g mascarpone
1,5 dl crème fraîche (34 %)
Förslag till garnering
minimozzarella
tomat
tryffelsalami
parmaskinka
färska fikon
oliver
rosmarin
kronärtskocka
ätbara blommor
färska bär
färska örter
Gör så här
Foccacia: 1
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det kalla vattnet, rör om till jästen lösts upp.
Tillsätt vetemjölet och arbeta på medelhastighet med en köksassistent i 8 minuter.
Häll i saltet och den hackade rosmarinen, arbeta i ytterligare 5 minuter till en följsam deg.
Ta fram en form som är cirka 35x25 cm, klä in med bakplåtspapper och ringla i olivolja. Pensla även olivolja upp på kanterna i formen.
Häll olivolja på dina händer och ta upp degen och lägg den i formen. Tryck försiktigt ut degen så den är jämnt fördelad. Ringla över lite olivolja över degen, plasta med plastfolie, lägg över en bakduk och låt jäsa i 7–8 timmar i rumstemperatur.
Ta bort plasten efter en stund om degen jäser upp (undvik att degen fastnar i plasten). Den sista tiden kan focaccia jäsa utan plast och enbart under bakduken.
Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
Ringla lite olivolja över degen och tyck ner fingrarna i den och skapa små hål så att luftbubblorna kommer fram.
Grädda näst längst ner i ugnen i ca 25–30 minuter, innetemperaturen ska vara 96 grader.
Låt brödet svalna helt på galler under bakduk.
Dela därefter hela brödet från långsida till långsida, så du får två lager.
Fyllning 1: Pesto, mozzarella och ugnsrostade tomater
Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
Dela tomaterna på mitten, ringla över olivolja, flytande honung och strö över salt. Rör om och lägg i en ugnsform.
Baka tomaterna i ugnen i 1,5 timme. Ta ut och låt svalna.
Skiva mozzarellan i skivor och lägg på hushållspapper för att rinna av.
Skär eventuellt bort hårda kanter från brödet (skär även raka kanter runt om focaccian).
Ta fram underdelen av focaccian, bred på peston, lägg på mozzarella, ugnsrostade tomater och basilika. Ringla eventuellt över lite mer pesto. Lägg på brödskiva nummer två.
Fyllning 2: Ricotta och kronärtskocka
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät fyllning i ca 1-2 minuter. Smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen på brödskivan och lägg på sista brödskivan med ovansidan neråt mot fyllningen.
Täcke
Vispa upp mascarpone och crème fraiche med hjälp av en elvisp i ca 2 minuter.
Täck smörgåstårtan med blandningen och ställ i kylen i minst 2 timmar för att sätta sig.