Det blir lite lyxigare med lax! Den här smörgåstårtan passar för alla tillfällen med sina många svenska smaker. Pressa mycket citron över avokadon så att den inte mörknar.
Lägg tre kantskurna skivor med långsidorna mot varandra och bred på en sorts fyllning. Lägg nästa brödlager korsvis och bred på nästa fyllning. Fortsätt tills tårtan har fyra lager bröd och tryck ihop dem lätt. Slå in bottnen i plastfilm och låt den vänta tills nästa dag.
Vispa grädden hårt, blanda den med pepparrot. Bred pepparrotsgrädde på sidorna och ovansidan. Fyll resten av grädden i en sprits och spritsa rosor runt kanten och i tre diagonala ränder över tårtan.
Putsa laxen och tag bort skinnet. Skär tunna, 2-3 cm breda remsor på snedden. Rulla dem till ”rosor” och ställ på tårtan. Skär resten som strimlor och garnera kanten. Klicka stenbitsrom i rosorna och sätt i en dillvippa.
Skiva avocadohalvan och droppa lite citron över, annars mörknar den fort. Garnera på sidan om laxen.