Smörgåsbakelse rávddo

Smörgåsbakelse rávddo
Foto: Tv4

Smörgåsbakelse rávddo

Av: Merethe - Gällivare

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

2h 30m

Lyxig smörgåsbakelse med gravad fjällröding och Kalix löjrom

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Smörgåsbakelse

  • 6 skivor formfranska
  • 1 msk majonnäs
  • 3-4 msk crème fraîche
  • 0,5 äpple, grönt och syrligt
  • 1 msk pepparrotsost
  • 1 tsk ev kvannefrö, malt
  • 3 enbär, finkrossade
  • 150 g gravad fjällröding
  • 1 msk fänkål, hackad
  • 0,5 krm rörsocker
  • 1 msk gräslök, hackad
  • 1 msk rödlök, hackad
  • 1 msk dill, hackad
  • färsk pepparrot

lingon rårörda

  • 1 msk lingon, färska
  • 1 tsk strösocker (eller 1 msk björkbladssirap)

Dillcitronette, till garnering

  • 0,5 dl olivolja
  • dill, liten knippe
  • 1 klyfta citron, pressad

Servering

  • 80 g löjrom

Gör så här

Smörgåsbakelse

  1. Blanda créme fraiche, majonnäs, och pepparrotsost
  2. Blanda i ca hälften av rödingen, finhackad.
  3. Finhacka en halv liten rödlök.
  4. Hacka gräslök, fänkål och äpple.
  5. Mortla enbär, kvannefrön och rörsocker.
  6. Lägg samman allt ovanstående i en bunke, blanda om och smaka av med salt och peppar.
  7. Gör runda bitar av brödet med t.ex. ett glas, lagom blir ca 6-7 cm i diameter.
  8. Lägg fyra runda bröd på en liten bricka. Lägg en matsked av röran på varje bröd, toppa
  9. med en skiva bröd och sedan en matsked röra uppe på den.
  10. Garnera med resten av den gravade fjällröding och dill. Plasta in brickan och sätt in i kyl i 2 timmar.

Rårörda lingon

  1. Rör samman lingonen och sockret (eller björkblads sirapen) och låt stå till servering.

Dillcitronette

  1. Kör ingredienserna till citronetten i mixer, och låt stå.
  2. Vid servering lägg upp en bakelse på ett fat. Garnera med löjrom, rårörda lingon, lite riven pepparrot och droppa dillcitronette runt bakelsen.