Smördegsknyten med shiitakesvamp och sparris

POPULÄRT
Smördegsknyten med shiitakesvamp och sparris
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Smördegsknyten med shiitakesvamp och sparris

10 ingredienser

60 min

Frasiga smördegsknyten på hemgjord smördeg, fyllda med färskost, shiitake och sparris.

Smördegen går utmärkt att skära i bitar och frysa. Bäst blir det om man lägger ut plattorna på brickor och fryser dem ca 30 minuter. Lägg sedan ihop dem med smörpapper eller (eller bivaxtyg) mellan i en tättslutande burk.

Ingredienser

portioner st
  • 250 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 dl vatten
  • citronsaft (några droppar)
  • 2-3 dl shiitakesvamp, hackad
  • 2 msk smör, till stekning
  • ca 200 g färskost
  • 4-6 gröna sparrisar
  • flingsalt

Gör så här

  1. Alla ingredienser ska vara kalla när du gör smördegen. Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 minuter.
  2. Kavla ut degen till en kvadrat ca 35x35 cm. Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40x20 cm. Se till att inget smör tränger ut. Vik ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet. Låt vila i kyl ca 15 minuter.
  3. Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger. Kavla sedan ut degen till en tunn platta, ca 30x60 cm.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Hacka svampen och stek på hög värme i smör. Bred naturell färskost på smördegen. Strö på den smörstekta svampen och vik ihop degen. Skär till ca 8 bitar.
  6. Dela sparrisen på längden. Skär av sparrisen i lagom längd och lägg på varje smördegsknyte. Strö över lite flingsalt och grädda i 175 grader i 12-15 minuter.
  7. Garnera eventuellt med lite finhackad rödlök om du önskar. Serveras ljumma till t.ex. soppa.