Smooth sesame salmorejo

Smooth Salmorejo
Foto: Lennart Weibull

Smooth sesame salmorejo

Av: Hanna Dunér

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

15 m

Den här ljuvliga tomatsoppan serveras väl kyld med ett härligt fräs på portabello och sesamfrön. En riktigt god rätt att njuta av som lunch, förrätt eller lättare middag.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg tomat (solmogna)
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 klyfta vitlök (stor)
  • 2 tsk sherryvinäger
  • 1 dl olivolja (mild)
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Portabello och sesamfräs

  • 1 portabellosvamp (stor)
  • olivolja
  • flingsalt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 1-2 tsk sesamfrön
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Koka upp vatten. Skär ett kryss i tomaternas skal och skålla dem tills du ser att skalet börjar lossna.
  2. Skölj dem sedan i kallt vatten. Ta bort skalet från tomaterna och gröp ur det mest vattniga i kärnan.
  3. Hacka tomaterna grovt.
  4. Lägg mandelmjöl, tomater, vitlök och vinäger i en mixer, eller matberedare, och mixa.
  5. Droppa i oljan försiktigt medan mixern går - salmorejon ska vara helt slät.
  6. Smaka av med salt och peppar och låt stå i kylen tills det är dags för servering.

Portabello och sesamfräs

  1. Ta bort foten på svampen och lägg svampen med hattens ovansida uppåt i ugnsfast form.
  2. Ringla över olivolja och strö på flingsalt.
  3. Rosta svampen i ugnen i på 200 grader (varmluft) i 10 minuter.
  4. När portabellon har svalnat så finhacka och fräs den i en stekpanna med 1 msk olivolja, riven vitlök, persilja och sesamfrön. Krydda upp med eventuellt lite mer salt och peppar.
  5. Servera portabello och sesamfräset till den kalla soppan.