Skummig sparrissoppa med grillad sparris och ramslöksaioli

Skummig sparrissoppa med grillad sparris och ramslöksaioli
Foto: TV4

Skummig sparrissoppa med grillad sparris och ramslöksaioli

Av: Camilla - Lund

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

40 min

Krämig soppa på grön sparris med grillad sparris vid sidan om. Toppa soppan med en hemslagen aioli med vitlöksdoftande ramslök i.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ramslökaioli

  • 1,5 dl ramslök
  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2-3 tsk citronsaft
  • 2,5-3 dl rapsolja
  • 3 tsk grönsaksbuljong (pulver)
  • salt
  • vitpeppar

Sparris

  • 250 g grön sparris
  • 0,5 dl hasselnötter, rostade och hackade

Sparrissoppa

  • 2 schalottenlökar
  • 500 g grön sparris
  • 1 dl vitt vin
  • hönsbuljong (anpassa mängd undertillagning)
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • olja, till stekning

Gör så här

Aiolin

  1. Hacka ramslöken fint. Vispa samman äggulor, vinäger, citron, buljong.
  2. Under hård vispning alt elvisp hälls en tunn stråle av olja ner. Fortsätt tills fast konstisens uppnåtts.

Sparris

  1. Grilla eller stek sparrisen i stekpanna under 1-2 minuter. Lägg upp sparrisen på en tallrik, spritsa över aiolin och strö över hasselnötterna.

Sparrissoppa

  1. Hacka löken och skär av yttersta toppen på sparrisen som sparas. Fräs försiktigt lök och sparris i olja under 2 minuter. Slå på vinet och grädden. Späd med buljong och mjölk. Koka tills sparrisen är mjuk, ungefär 10 minuter.
  2. Därefter mixas soppan. Smaka av med salt och peppar. Ta av från plattan och mixa i topparna av sparrisen. Värm inte upp soppan efter detta.