Skrei med blåmusslor

Skrei med blåmusslor ny
Gustav leonharddt profilbild
Gustav leonharddt profilbild

Skrei med blåmusslor

30 ingredienser

1 h

Gustav Leonhardt tävlar i Bocuse D'or 2024 på tema skrei. Här bjudar han tv-tittarna på skrei med blåmusslor, vitt vin och en vacker sallad.

Ingredienser

portioner

Skrei

  • 1 skreitorsk (loin från skrejtorsk)
  • 60 g salt
  • 40 g strösocker
  • smör
  • timjankvist
  • vitlök

Sås

  • 100 g schalottenlök
  • 2 limeblad
  • 10 g vitlök
  • 10 g citrongräs
  • 10 g ingefära
  • 300 g blåmusslor
  • 200 g vitt vin
  • 150 g kycklingfond, rostad
  • 150 g grädde
  • 300 g smör

Dressing

  • 50 g limejuice
  • 15 g strösocker
  • 10 g ingefära
  • 2 g tabasco
  • 50 g olja
  • 20 g persilja

Sallad

  • 6 salladsblad
  • 40 g gröna tomater
  • 15 g basilika
  • 15 g spenat
  • 15 g persilja
  • 200 g rapsolja
  • citronsaft
  • salt

Gör så här

Skrei

  1. Putsa fisken och gnid in den i salt och socker.
  2. Låt fisken ligga i 40 minuter i rumstemperatur.
  3. Skölj sedan bort saltet i kallt vatten samt rulla in fisken i en torr och ren kökshandduk i 1 timme.
  4. Rulla sedan in fisken i plastfilm och spänn åt hårt.
  5. Baka fisken på 90 grader tills den har en innertemperatur på 30 grader, kyl den sedan.
  6. Värm fisken med smör, timjan och vitlök i ugnen på 90 grader tills den har en innertemperatur på 40 grader.

Sås

  1. Fräs grönsakerna i lite olja.
  2. Häll ner blåmusslorna och vinet bland grönsakerna och koka bort alkoholen.
  3. Häll i fond samt grädde och reducera tills ca 300 g återstår.
  4. Sila av såsen och mixa i tempererat smör.

Dressing

  1. Mixa alla ingredienser till dressingen.

Sallad

  1. Rensa och dela salladsbladen.
  2. Mixa tomater med örter och tillsätt lite olja i taget. Smaka upp med citron och salt.
  3. Fyll salladsbladen med tomatmixen, ringla över dressingen och toppa med smakrika örter.