Skrei med asiatisk rödvinssky och potatispuré

Skrei med asiatisk rödvinssky och potatispuré
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Skrei med asiatisk rödvinssky och potatispuré

23 ingredienser

45 m

Ugnsbakad fisk med len potatispuré och en ljuvlig rödvinssky är alltid en fullpoängare att servera som helgmiddag.

Ingredienser

portioner

Rödvinssky

  • 2 msk strösocker
  • 3 dl kalvfond
  • 2 dl rött vin
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 stjärnanis
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk chiliflakes

Potatispuré

  • mandelpotatis, skalad
  • smör
  • grädde
  • mjölk
  • misopasta

Skrei

  • ca 600 g skreitorsk (eller torsk)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk persilja
  • salt

Sallad

  • 1 salladshuvud (rosensallad)
  • 2 msk olivolja
  • risvinäger

Servering

  • skogschampinjoner

Gör så här

Rödvinssky

  1. Börja med att karamellisera socker till rödvinsskyn och tillsätt sedan övriga ingredienser.
  2. Låt koka ner tills ungefär hälften av vätskan är kvar, detta går bra att göra lång tid innan servering.

Potatispuré

  1. Koka potatisen.
  2. När potatisen är färdigkokt så häll av vattnet och låt ”torka”.
  3. Passerar sedan potatisen och blanda med smör, grädde och mjölk samt smaka av med misopasta.

Skrei

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Skär torsken i 4 bitar. Pensla bitarna med olivolja och krydda med salt, persilja och chiliflakes.
  3. Tillaga fisken i ugnen i ca 7-8 minuter.

Sallad

  1. Skär salladen i bitar och vänd upp i olivolja och risvinäger.

Servering

  1. Häll sås i botten på tallriken och placera fisken ovanpå. Servera med purén samt toppa med sallad och tunt skivade skogschampinjoner.