Skaldjurspasta med bläckfisk, tomat och vongole

Skaldjurspasta med bläckfisk, tomat och vongole
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Skaldjurspasta med bläckfisk, tomat och vongole

13 ingredienser

"I programmet lagar jag och Johanna mat tillsammans. Johanna är övertygad om att det är plast som gömmer sig i bläckfisken… men så är det såklart inte. Det plastliknande föremålet som gömmer sig i bläckfisken är dess skelett, och inget annat! Men ja det ska bort. För annars blir det inte så gott! I receptet har jag skrivit “spaghettoni”, som är en tjockare spaghetti-variant. Den tycker jag är bäst. Men linguine eller annan spaghetti funkar nästan lika bra :)" / Dante

Ingredienser

portioner
 • 360 g pasta (spaghettoni eller linguine)
 • 200 g räkor med skal, råa
 • 200 g bläckfisk (jag brukar använda s.k. “seppie”)
 • 500 g vongole (eller blåmusslor)
 • 1 dl torrt vitt vin
 • 0,5 dl olivolja
 • 2 klyftor vitlök, finhackad
 • 10 körsbärstomater, halverade
 • färsk persilja, finhackad
 • salt
 • strösocker, efter smak
 • piri piri, efter smak
 • olivolja, till stekning av musslor och räkor

Gör så här

 1. Börja med att lägga vongolemusslorna i rejält saltat vatten. Detta för att de ska släppa ifrån sig eventuell sand.
 2. Skala räkorna och förvara i kylen. Spara skalet.
 3. Skär bort bläcksäcken från bläckfisken. Dra av skinnet och ta bort skelettet. Dela ner i mindre bitar.
 4. Ta fram en mindre gryta/kastrull. Häll i lite olivolja och lägg i räkskalen. Fräs på i 1-2 minuter på medelhög värme (räkskalen ska rostas något, men ej brännas!), häll sedan på 3 dl kallt vatten. Låt sjuda 5 minuter och ställ sedan åt sidan och låt dra i 10 minuter. Sila och spara fonden.
 5. Koka musslorna genom att hetta upp olivolja i en gryta. Gå i med musslorna tillsammans med det vita vinet och lägg på lock. Koka tills musslorna precis har öppnat sig. Häll av musslorna och spara musselfonden (vätskan) som uppstår. Sila musselfonden och blanda med räkfonden. Denna mussel- och räkfond ska användas för att tillaga pastan.
 6. När musslorna svalnat tar du ut musselköttet från ca 80 % av musslorna. Detta för att det annars blir väldigt mycket skal i pastan. Lägg de skalade musslorna i en skål och spara till när pastan ska göras färdig.
 7. Koka upp saltat pastavatten. Jag brukar salta pastavattnet lite mindre än vanligt när jag gör denna rätt, då musselfonden ibland kan vara väldigt salt beroende på vart musslorna är ifrån. Så salta ca 5 g salt per liter vätska. I detta fallet kokar jag upp ca 2 liter vatten med 10 g salt.
 8. Hetta upp 0,5 dl olivolja i en högkantad stekpanna. Fräs bläckfisken och tomaterna i 2-3 minuter. Häll sedan i den finhackade vitlöken och fräs ytterligare 1-2 minuter. Släng här i spaghettin i det kokande pastavattnet.
 9. Häll sedan på den silade räk- och musselfonden i stekpannan med bläckfisken, tomaterna och vitlöken. Låt koka ihop under tiden pastan kokar. När pastan kokat ca 70 % av sin koktid fiskar du upp pastan och blandar den med såsen i stekpannan tillsammans med ca 1 dl av pastavattnet. Låt pastan koka klart i såsen.
 10. När det återstår ca 1 minut av pastans koktid vänder du ner de råa räkorna och musslorna. Smaka av med salt, strösocker och piri piri. När du är nöjd med smaken vänder du ner den finhackade persiljan och ringlar över några droppar av en god olivolja. Ät genast!