• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Sjömansbiff på Tom Sjöstedts vis

Sjömansbiff på Tom Sjöstedts vis
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Sjömansbiff på Tom Sjöstedts vis

4 steg att laga

18 ingredienser

Sjömansbiff är en riktig klassiker, här gör Tom Sjöstedt en variant på rätten som enligt honom är mycket godare. Rostad klyftpotatis med stekt biff och ölkokt lök.

Ingredienser

portioner4 portioner

potatis

  • 600 g fast potatis
  • salt
  • olivolja

Ölkokt lök

  • 4 gula lökar (stora)
  • 100 g smör
  • 2 lagerblad
  • 2 dl köttbuljong (utspädd)
  • 33 cl ljus lager
  • salt
  • svartpeppar

biff

  • 600 g biff (i 4 skivor)
  • 1 knippe timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning

Servering

  • 4 hela saltgurkor
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad

Gör så här

  1. Klyfta potatisen och lägg över i en form. Salta och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 225 grader ca 30 minuter.
  2. Skala och skiva löken. Bryn försiktigt i smör. Lägg i lagerblad och slå på buljong och öl. Låt koka ihop tills börjar bli lätt simmig. Smaka av med salt och peppar
  3. Salta och peppra biffen. Stek i olja, smör och ett knippe timjan ca 2-3 min på varje sida beroende på storlek. Låt vila ca 5 min innan servering.
  4. Skiva saltgurkan tunt på mandolin.