Silltallrik med matjessill

NYHET
koket.se
Midsommarkrans med matjessill
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Silltallrik med matjessill

18 ingredienser

Svenska sommarsmaker på en tallrik! En lika vacker som god rätt med matjessill, rädisor, gulbetor, lagrad ost och krispiga krutonger. Allt läggs upp snyggt på tallrikar och vid servering skedas brynt smör över. Garanterad succé!

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 gulbetor (små)
  • 400 g potatis
  • 4 ägg, kokta i 7 minuter och grovtärnade
  • 4 skivor kavring (eller danskt rågbröd)
  • 400 g matjessill, skuren i bitar
  • 20 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 8 rädisor
  • 0,5 knippe dill
  • salt
  • vitpeppar, nymald
  • 0,5 citron, rivet skal (ekologisk)
  • rapsolja, till brödet
  • 100 g lagrad ost
  • 100 g smör, att bryna
  • 0,5 kruka färsk dill, vippor till garnering

Gör så här

  1. Koka betorna mjuka med skalet kvar. Häll av och dra av skalet under rinnande kallt vatten. Skrubba potatisen och koka den mjuk. Häll av och låt svalna.
  2. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i äggen och låt koka 7 minuter. Häll av kyl i kallt vatten.
  3. Sätt ugnen på 180 grader. Skär brödet i 0,5-1 cm stora tärningar. Vänd runt med rapsolja och rosta i ca 5 minuter tills det är krispigt.
  4. Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt grädde och mjölk under vispning. Koka upp och låt sen koka på medelvärme under vispning några minuter. Smaka av med salt och peppar. Dra krämen åt sidan.
  5. Skär gulbetorna i klyftor. Halvera rädisorna. Skär osten i tärningar. Skär potatisen i tärningar. Skala och hacka äggen. Hacka dillen fint. Häll av matjessillen väl. Skär i ca 1 cm stora bitar.
  6. Smält smöret i en kastrull, bryn det under vispning. Ta från värmen och lägg i rädisor och gulbetor, vänd runt.
  7. När du ska servera krämen kokar du upp den igen, lägger i ägg och potatis och låter krämen bli varm utan att koka. Avsluta med att vända ner dill och finrivet citronskal.
  8. Bottna en tallrik med lite kräm i botten, bygg med matjessill, rädisor, gulbetor, lagrad ost och brödkrutonger. Avsluta med brynt smör och dill.