Sikrom à la Linnea och Peter

23 röster
1 h 15 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 120 g sikrom
  • 300 g mandelpotatis till puré
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör
  • backtimjankvistar
  • 100 g riven västerbottensost
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • mjölk att späda med
  • grädde att späda med

Mandelpotatischips

  • 2 stora mandelpotatisar till chips
  • frityrolja

Senapsvinägrett

  • 1 msk honung
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl mild rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 1 stor schalottenlök
  • 0,5 citron
  • 1 kruka gräslök
  • 2 kvistar dill
  • 60 g smulad västerbottensost
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Mandelpotatispuré
    Skala och koka mandelpotatisen till purén, koka i osaltat vatten på medelvärme så att potatisen inte kokar sönder.
  2. Värm grädden, smöret och mjölken med en timjanskvist under tiden. Passera potatisen och blanda med gräddmjölken, plocka bort timjankvisten. Pressa purén genom en finmaskig sil så att den blir riktigt slät.
  3. Slå upp purén i en sauteuse, rör ner den rivna västerbottensosten, späd med grädde och mjölk tills den får en konsistens som liknar filmjölk. Salta och peppra. Häll upp den varma lösa purén i en sifon. Skruva i två patroner, en efter den andra. Skaka. Ställ varmt.
  4. Mandelpotatischips
    Skala mandelpotatisarna. Hyvla dem till 1 mm tjocka chips på längden med hjälp av en mandolin. Skölj chipsen i ljummet vatten, slunga dem torra i salladsslungan. Fritera chipsen gyllenbruna i frityrolja, 150 grader. Det tar ett par minuter, fritera lite i taget. Ta upp och låt dem rinna av på papper. Salta.
  5. Senapsvinägrett
    Rör ihop senapsvinägretten genom att blanda lika delar honung, vinäger och senap, rör ner oljan. Smaka av med salt och peppar.
  6. Garnering
    Skala och hyvla schalottenlöken i 2 mm tunna skivor med hjälp av en mandolin. Pressa citron över.
14 oktober 2018
Höstkampanj

laddar fler recept

Laddar fler recept