Shake namba - inlagd lax

Shake namba - inlagd lax
Foto: TV4
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Shake namba - inlagd lax

12

7 steg att laga

8 ingredienser

30 min + 1 dygn

En helt ny och jättegod variant av lax, en blandning av inlagd och friterad lax. Passar utmärkt att servera på julbordet.

Ingredienser

portioner6 portioner
  • 2 dl vatten
  • 4 dl risvinäger
  • 6 dl strösocker
  • 2 tsk grovt salt
  • 500 g laxfilé
  • ca 1 dl majsstärkelse
  • ca 6 dl neutral matolja, tex solrosolja eller rapsolja (inte kallpressad)
  • 1 silverlök, stor

Gör så här

  1. Koka ihop vatten, risvinäger, socker och salt till lagen i en kastrull.
  2. Skär bort eventuellt skinn på laxen och ta bort benen. Skär laxen i fyrkantiga bitar, det gör inget om de blir olika i storlek bara de är jämna och fint skurna.
  3. Vänd runt laxbitarna i majsstärkelse.
  4. Hetta upp olja till 180 grader i en kastrull. Fritera laxbitarna i omgångar, ca 30 sekunder. Den skall fortfarande vara rå i mitten.
  5. Ta upp laxen och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Skala och skiva silverlöken tunt.
  7. Varva lax och lök i en bunke eller i en glasburk. Slå över den varma lagen och låt laxen stå i minst en dag i kylen innan den serveras.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer