Shake namba - inlagd lax

koket.se
Shake namba - inlagd lax
Foto: TV4
Tareq Taylor Kökets middag
Tareq Taylor Kökets middag

Shake namba - inlagd lax

8 ingredienser

30 min + 1 dygn

En helt ny och jättegod variant av lax, en blandning av inlagd och friterad lax. Passar utmärkt att servera på julbordet.

Se Tareq Taylor laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 2 dl vatten
  • 4 dl risvinäger
  • 6 dl strösocker
  • 2 tsk grovt salt
  • 500 g laxfilé
  • ca 1 dl majsstärkelse
  • ca 6 dl neutral matolja, tex solrosolja eller rapsolja (inte kallpressad)
  • 1 silverlök, stor

Gör så här

  1. Koka ihop vatten, risvinäger, socker och salt till lagen i en kastrull.
  2. Skär bort eventuellt skinn på laxen och ta bort benen. Skär laxen i fyrkantiga bitar, det gör inget om de blir olika i storlek bara de är jämna och fint skurna.
  3. Vänd runt laxbitarna i majsstärkelse.
  4. Hetta upp olja till 180 grader i en kastrull. Fritera laxbitarna i omgångar, ca 30 sekunder. Den skall fortfarande vara rå i mitten.
  5. Ta upp laxen och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Skala och skiva silverlöken tunt.
  7. Varva lax och lök i en bunke eller i en glasburk. Slå över den varma lagen och låt laxen stå i minst en dag i kylen innan den serveras.