Sesamtofu med rostade rotfrukter och rostad vitlöksmajonnäs
Sesamtofu med rostade rotfrukter och rostad vitlöksmajonnäs
19 ingredienser
35 m + marinering
Festlig vegansk rätt med marinerad och panerad tofu, ugnsbakade rotfrukter samt en mild vitlöksmajonnäs.
Att rosta en hel vitlök kan tyckas märkligt. ”Kommer min våldsamma andedräkt att skrämma bort alla runtomkring mig?” kanske du undrar. Nope. Eller, inte på grund av den här rätten i alla fall. Rostad blir vitlöken väldigt mild och söt i smaken, ett måste att testa för matälskare. /Mattias
Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vego hela dagen
Ingredienser
Sesamtofu
- 400 g fast tofu
- 1 msk sesamolja
- 1 msk rapsolja
- 0,5 dl soja
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 dl majsstärkelse
- 0,5 dl vita sesamfrön
- rapsolja, att steka i
rostade rotfrukter
- 500 g morot
- 500 g palsternacka
- 1 hel vitlök
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
Rostad vitlöksmajonnäs
- 1 hel rostad vitlök
- 0,5 citron, saften
- 2 dl vegansk majonnäs
- 1 msk persilja, finhackad
- 0,5 tsk salt
- svartpeppar
Gör så här
Sesamtofu
- Skiva tofun och lägg i en djup tallrik eller liten ugnsform.
- Blanda sesamolja, rapsolja och sojasås i en skål. Pressa ner vitlöksklyftan.
- Häll blandningen över tofun och vänd runt så att alla sidor täcks. Låt stå i kylen i minst en halvtimme och marinera. Ju längre, desto mer smak får tofun.
- Blanda majsstärkelse och sesamfrön på en tallrik. Vänd de marinerade tofubitarna i sesamblandningen.
- Hetta upp ganska mycket rapsolja i en stekpanna och stek tofun gyllenbrun på båda sidor.
Rostade rotfrukter
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala morötterna och palsternackorna och dela på hälften eller i klyftor. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Dela vitlöken i två halvor och gnid in rotfrukterna med snittytan. Lägg vitlöken på plåten. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Blanda.
- Rosta i ugnen i 20-30 minuter, eller tills rotfrukterna har fått ordentligt med färg.