• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Sesambakad lax med ljummen nudelsallad

Sesambakad lax med ljummen nudelsallad
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Sesambakad lax med ljummen nudelsallad

7 steg att laga

14 ingredienser

30 min

Hälsosam och otroligt god rätt med lax i ugn. Till serveras en smakrik sojasås och en krispig nudelsallad med färgstarka grönsaker. Perfekt vardagsrätt när middagen ska gå ett kick. 

Tips! Shiratakiinudlar är en asiatisk nudelsort.

Ingredienser

4 portioner
  • 700 g laxfilé
  • 0,5 citron, pressad juice

Sås

  • 1 dl japansk soja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk honung
  • 2 msk mörk sesamolja

Nudelsallad

  • 400 g shiratakinudlar (eller 200 g glasnudlar)
  • 250 g broccoli
  • 2 morötter
  • 3 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt
  • ca 200 g böngroddar
  • neutral matolja, till stekning
  • 2 msk vita sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen.
  2. Sätt ugnen 150 grader.
  3. Lägg laxen i en liten ugnsform. Pressa över citron och pensla sedan generöst med såsen. Spara resterade sås till nudelsalladen. Strö över hälften av sesamfröna. Tillaga i ugnen, ca 20 minuter (eller 125 grader om du vill ha lågtempad, saftig lax).
  4. Skölj nudlarna väl och låt rinna av i durkslag. Använder du glasnudlar tillagar du dem enligt anvisning på förpackningen.
  5. Bryt små broccolibuketter av broccolin och skär stammen i tunna skivor. Hyvla morötterna med en potatisskalare och skiva salladslök samt chili i tunna skivor.
  6. Fräs broccoli på hög värme i någon minut till den blir spänstig. Lägg nudlarna i pannan och en skvätt av såsen och låt steka i 1 minut under omrörning. Dra av från värmen och tillsätt hyvlade morötter, salladslök, chili och böngroddar. Häll på resterande sås och vänd runt.
  7. Servera laxen med den ljumma nudelsalladen.