Savarin

Savarin
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Savarin

17 ingredienser

Originalreceptet på savarin är en kaka av jäsdeg som gräddas i ugn och sedan dränks in med sockerlag som smaksatts med kirsch eller rom. Här använder vi flädersaft. Namnet kommer från den franske ämbetsmannen och gastronomiska författaren Brillat-Savarin.

Ingredienser

portioner

fördeg:

  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vetemjöl

Deg:

  • 2 msk smör, smält
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 äggula

Sockerlag:

  • 0,5 citron
  • 0,5 apelsin
  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl vatten
  • 1,75 dl strösocker
  • fläderblomssaft

Till dekoration:

  • grädde, vispad
  • blandade bär (eller frukt)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Värm mjölken fingervarm, 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken i en bunke, blanda sedan ner resten av mjölken och vetemjölet. Låt degen jäsa 30 minuter. Smörj och mjöla 10 savarinformar. Blanda snabbt fördegens ingredienser med smält smör, socker, salt och vetemjöl. arbeta sist in ägg och äggulor.
  2. Fyll formarna till 1/3 med smet och låt den jäsa tills degen fyller upp formen. Grädda i ca 15 minuter, savarinerna ska känns torra och ha gyllenbrun färg. Låt svalna.
  3. Tvätta och skiva citron och apelsin och dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten, socker, vaniljstång och skivad citron och apelsin. Smaksätt med fläderblomssaft. Lägg ner savarinerna i lagen och låt dem dränkas in, ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av. Sila lagen och spara till servering. Dekorera med vispad grädde och bär eller frukt.