Barnmatspuré: Basilikalax med potatis och broccoli

Barnmatspuré: Basilikalax med potatis och broccoli
Foto: Sara Ask
Sara Ask
Sara Ask

Barnmatspuré: Basilikalax med potatis och broccoli

5 ingredienser

Att göra egen barnmat behöver inte vara krångligt. För en bebis som just börjat äta behövs inga kryddor, men allteftersom kan det vara roligt att utmana bebisens smaklökar lite, som här med basilika.

Det som inte går åt fryser du enklast in i iskubslådor. Sedan är det bara att plocka fram så många bitar som brukar gå åt för att mätta bebisen. Mängdangivelserna är ungefärliga – generellt sätt kan man säga att det ska vara lika mycket potatis och grönsaker som fisk.

Ingredienser

portioner
  • 300 g potatis, skalad
  • 300 g broccoli
  • 300 g lax (eller annan fisk)
  • 4 färska basilikablad
  • vatten, att koka i

Gör så här

  1. Skala potatisen och skär i jämnstora bitar. Skär fisken i jämnstora bitar.
  2. Koka potatisen i lite osaltat vatten tills den är mjuk, cirka 10 minuter, beroende på bitarnas storlek. Häll av det mesta av vattnet. Tillsätt ett par teskedar rapsolja och mixa till önskad konsistens.
  3. Koka broccolin i lite osaltat vatten tills den är mjuk, cirka 5 minuter beroende på bitarnas storlek. Häll av det mesta av vattnet. Tillsätt ett par teskedar rapsolja och mixa till önskad konsistens.
  4. Koka fiskbitarna i lite osaltat vatten tills de är genomkokta, cirka 5 minuter beroende på hur stora bitarna är. Häll av det mesta av vattnet.
  5. Tillsätt basilika och ett par teskedar rapsolja och mixa till önskad konsistens.