Säkra grilltips!

Säkra grilltips!
Foto: Tina Axelsson

Här hittar du tipsen som gör din grillkväll säkrare och godare!

När du handlar: Se till att grillköttet, kycklingen eller fisken kommer in i kylskåpet så fort som möjligt. Ta med en kylbag med kylklampar i om det är varmt, eller om du inte ska direkt hem direkt.

Att tina kött: Om grillköttet eller kycklingen har varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En kyckling som är dåligt tinad kan vid grillningen vara färdiggrillad på utsidan men vara halvrå på insidan. Det innebär att bakterier kan ha överlevt grillningen, vilket i sin tur kan orsaka problem hos den som äter kycklingen.

Upptining: Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåp. Det tar ett dygn att tina en kyckling eller en lite större köttbit. Genom att sänka ned förpackningen i kallt vatten kan man snabba på upptiningen. Ytterligare ett sätt är att tina i mikrovågsugnen. Detta bör göras omedelbart innan man startar grillningen.

Marinering: Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. Men kvar i den använda marinaden kan det finnas bakterier från köttet. Det färdiggrillade köttet ska därför inte penslas med den använda marinaden och använd den heller inte till att göra sås på. Om du vill använda marinad i såsen kan du istället ta undan lite av den nygjorda marinaden innan du lägger i köttet.

Håll kallt: Om du ska ut på picknick och grilla så packa köttet i en kylbag med kylklampar i. Placera kylbagen i den svalaste delen av bilen eller båten och ställ den asbolut inte i direkt sol. Undvik också att öppna kylbagen flera gånger än nödvändigt.

Tvätta händerna: Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror.

Stek väl men bränn inte: Se till att kyckling och kött blir helt genomstekt. Om du sticker i den med en sticka ska köttsaften vara helt klar. Vissa köttyper som oxfilé och rostbiff behöver emellertid inte genomstekas. Var dock försiktig så att du inte bränner köttet eftersom vissa giftiga ämnen då kan bildas.

Redskap: Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa. Tänk också på att noga diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas.

Rester: Mat som blir över ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas.

Källa: Livsmedelsverket

Tips från Stockholms brandförsvar

• Kontrollera med brandförsvaret på din ort att det inte är eldningsförbud.
• Den som tänder grillen har ansvaret för säkerheten.
• Placera grillen stadigt och långt ifrån husvägg, plank eller annat som kan börja brinna.
• Ha vattenslang eller hink med vatten nära så att du kan släcka.
• Lämna aldrig grillen utan bevakning.
• Elda bara med grillkol eller bricketter.
• Tänd gärna grillen med el-tändare.
• Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.
• Dränk engångsgrillen i mycket vatten.
• Känn efter att kolen/askan är kall innan du slänger den. Kan du hålla i kolen med fingrarna är den kall nog att slängas. Många gräs- och markbränder orsakas av slarv vid grillning, men också bränder på balkonger, trädäck och altaner. När maten är grillad glöms grillen som sprätter gnistor.

Grilla fläskfilé

Vego på grillen