Saffranspudding med romlag

Saffranspudding med romlag
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Saffranspudding med romlag

10 ingredienser

1 h

"En fantastiskt god dessert med inspiration från både ”baba au rhum” och bread pudding. Utgå från receptet på min brödpudding. Servera med amaretto-inkokta körsbär eller med rårörda hjortron tillsammans med vispad crème fraiche." /Alexander Pelli

Tips! Tillsätt bittermandel eller krossad tonkaböna i sockerlagen istället för rom om du önskar en alkoholfri variant.

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

Håll skärmen tänd
4 - 6 portioner

Romlag

  • 150 g rörsocker (ekologisk) [1,75 dl]
  • 200 g vatten (ekologisk) [2 dl]
  • 0,5 vaniljstång (och märg, ekologisk)
  • 2 stjärnanis
  • 2 kanelstänger (ekologisk)
  • 0,5 apelsin, rivet skal, eko
  • 100 g rom [1 dl]

Puddingen

  • 0,5 sats brödpudding med saffran (se Alexanders tidigare recept)

Servering

  • körsbär (eller hjortron)
  • crème fraîche, vispad
  • sötmandel, rostad och hackad

Gör så här

Håll skärmen tänd

Romlag

  1. Koka upp socker, vatten, vanilj, kryddor och apelsinskal. Låt sedan svalna innan du tillsätter rom.

Puddingen

  1. Följ anvisningarna för brödpuddingen i Alexanders tidigare recept. Men baka dem i muffinsformar av metall som är ordentligt smorda med smör eller fodrade med papper.
  2. Baka på 180 grader, över- och undervärme i 15–20 minuter. De ska resa sig i formarna och kännas fasta. Låt svalna.
  3. Blötlägg de avsvalnade puddingarna i sockerlagen tills de är blöta.

Servering

  1. Servera puddingarna med amaretto-inkokta körsbär eller rårörda hjortron tillsammans med vispad crème fraîche. Toppa med rostad och hackad mandel och lite av sockerlagen.