Saffranspudding med romlag

koket.se
Saffranspudding med romlag
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Saffranspudding med romlag

10 ingredienser

1 h

"En fantastiskt god dessert med inspiration från både ”baba au rhum” och bread pudding. Utgå från receptet på min brödpudding. Servera med amaretto-inkokta körsbär eller med rårörda hjortron tillsammans med vispad crème fraiche." /Alexander Pelli

Tips! Tillsätt bittermandel eller krossad tonkaböna i sockerlagen istället för rom om du önskar en alkoholfri variant.

Se Alexander Pelli laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner4 - 6

Romlag

  • 150 g rörsocker (ekologisk) [1,75 dl]
  • 200 g vatten (ekologisk) [2 dl]
  • 0,5 vaniljstång (och märg, ekologisk)
  • 2 stjärnanis
  • 2 kanelstänger (ekologisk)
  • 0,5 apelsin, rivet skal, eko
  • 100 g rom [1 dl]

Puddingen

  • 0,5 sats brödpudding med saffran (se Alexanders tidigare recept)

Servering

  • körsbär (eller hjortron)
  • crème fraîche, vispad
  • sötmandel, rostad och hackad

Gör så här

Romlag

  1. Koka upp socker, vatten, vanilj, kryddor och apelsinskal. Låt sedan svalna innan du tillsätter rom.

Puddingen

  1. Följ anvisningarna för brödpuddingen i Alexanders tidigare recept. Men baka dem i muffinsformar av metall som är ordentligt smorda med smör eller fodrade med papper.
  2. Baka på 180 grader, över- och undervärme i 15–20 minuter. De ska resa sig i formarna och kännas fasta. Låt svalna.
  3. Blötlägg de avsvalnade puddingarna i sockerlagen tills de är blöta.

Servering

  1. Servera puddingarna med amaretto-inkokta körsbär eller rårörda hjortron tillsammans med vispad crème fraîche. Toppa med rostad och hackad mandel och lite av sockerlagen.