Saffranspudding med romlag
Saffranspudding med romlag
10 ingredienser
1 h
"En fantastiskt god dessert med inspiration från både ”baba au rhum” och bread pudding. Utgå från receptet på min brödpudding. Servera med amaretto-inkokta körsbär eller med rårörda hjortron tillsammans med vispad crème fraiche." /Alexander Pelli
Tips! Tillsätt bittermandel eller krossad tonkaböna i sockerlagen istället för rom om du önskar en alkoholfri variant.
Se Alexander Pelli laga receptet

Ingredienser
Romlag
- 150 g rörsocker (ekologisk) [1,75 dl]
- 200 g vatten (ekologisk) [2 dl]
- 0,5 vaniljstång (och märg, ekologisk)
- 2 stjärnanis
- 2 kanelstänger (ekologisk)
- 0,5 apelsin, rivet skal, eko
- 100 g rom [1 dl]
Puddingen
- 0,5 sats brödpudding med saffran (se Alexanders tidigare recept)
Servering
- körsbär (eller hjortron)
- crème fraîche, vispad
- sötmandel, rostad och hackad
Gör så här
Romlag
- Koka upp socker, vatten, vanilj, kryddor och apelsinskal. Låt sedan svalna innan du tillsätter rom.
Puddingen
- Följ anvisningarna för brödpuddingen i Alexanders tidigare recept. Men baka dem i muffinsformar av metall som är ordentligt smorda med smör eller fodrade med papper.
- Baka på 180 grader, över- och undervärme i 15–20 minuter. De ska resa sig i formarna och kännas fasta. Låt svalna.
- Blötlägg de avsvalnade puddingarna i sockerlagen tills de är blöta.
Servering
- Servera puddingarna med amaretto-inkokta körsbär eller rårörda hjortron tillsammans med vispad crème fraîche. Toppa med rostad och hackad mandel och lite av sockerlagen.