Brödpudding med saffran

koket.se
Saffransbrödspudding
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Brödpudding med saffran

12 ingredienser

1 h

"Perfekt att göra på lite torra saffransbullar eller om man tröttnat på bulle. Servera med amaretto-inkokta körsbär eller med rårörda hjortron och vispad crème fraiche. Lycka till!" /Alexander Pelli

Tips! Vispa crème fraichen och ställ in i kylen för att svalna, servera sedan direkt från kylen.

Se Alexander Pelli laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner6 - 10
  • 600 g saffransbullar [ca 6-7]
  • 140 g ägg (ekologiska) [1,4 dl]
  • 250 g mjölk (ekologisk) [2,5 dl]
  • 50 g grädde (ekologisk) [0,5 dl]
  • 100 g rörsocker (ekologiskt) [1,2 dl]
  • 5 g vaniljsocker (ekologiskt) [0,5 msk]
  • 15 g rom (valfritt) [1 msk]
  • 3 g havssalt [3 krm]
  • 1 apelsin, rivet skal [ekologisk]

Servering

  • crème fraîche, vispad
  • hjortron (eller körsbär)
  • sötmandel, rostad och hackad

Gör så här

  1. Skär upp bullarna i 1,5–2 cm tjocka skivor och rosta i ugnen i 20–30 minuter på 125 grader, låt sedan svalna.
  2. Fodra din form med papper eller smörj den ordentligt med smör.
  3. Blanda ihop allting till smeten.
  4. Lägg bullskivorna i smeten och låt dra tills de är mjuka och blöta.
  5. Lägg sedan upp bullskivorna i din form så jämnt och tight som möjligt. Häll över den resterande smeten. Låt svälla i 5 minuter.
  6. Baka i nedre delen av ugnen på 180 grader i 30–35 minuter.
  7. Servera nybakt (eller stek skivorna i smör tills den är gyllene och krispiga) tillsammans med vispad crème fraîche och rårörda hjortron. Toppa med rostad och hackad mandel.