Helgrillad lammstek Scanscan logo svg

Så lyckas du med lammet - allt du behöver veta!

Funderar du på hur du bäst ska tillaga ditt lamm? Och spelar det någon roll vilket kött man väljer i butik? Här har vi har sammanställt en liten lammskola, där vi reder ut olika styckningsdelar och hur dina val av kött påverkar både smak och miljö.

Den viktiga biologiska mångfalden

Många tror att vi måste sluta äta kött för att lösa klimatutmaningen. Men det är fel - och det är därför viktigt att skilja på kött och kött. Den största delen av svenskarnas klimatpåverkan från maten sker i dag via importerad mat.

De betande lammen utgör en del av ett naturligt kretslopp. Lammens trampande, betande och gödslande är avgörande för att naturen ska kunna fungera, den biologiska mångfalden stimuleras och artrikedomen frodas i Sverige. På Eksholmens gård i Skåne arbetar paret Rasmusson hand i hand med naturen för bästa betet och biologisk mångfald. Läs gärna mer om Eksholmens gård här>>


Välj rätt lamm i butiken


Den svenska djurskyddslagen säkerställer att alla djur i Sverige ska leva i en god miljö där de kan utföra sina naturliga beteenden, så långt det är möjligt. Detta innebär bland annat att fåren och lammen betar ute !logo_fran_sverigehela sommaren. Sverige är även det land, av alla EU-länder, som har lägst antibiotikaanvändning till livsmedelsproducerande djur. Vår djurskyddslagstiftning låter även grisarna få behålla sina svansar samt att transporter regleras - allt för att djuren ska må bra!
Att lamm "smakar kofta" kunde man höra förr i tiden, det berodde på dålig hantering i samband med slakten, och är inget man behöver vara orolig för nu för tiden.
Vetskapen om ett välmående djur smakar även bättre på tallriken, välj därför alltid svenskt kött med stämpeln "Från Sverige".


Rätt innertemperatur

När du tillagar ditt lamm så gäller det att ha koll på vilken innertemperatur det ska ha. Det varierar beroende på vilken del av lammet du använder, och gör stor skillnad för resultatet.


Lammets bästa smakkompisar

Här är råvarorna som bäst framhäver smaken på lammet:

  • Vitlök
  • Rosmarin
  • Mynta
  • Timjan
  • Citron
  • Rött vin

Glöm inte salt och peppar såklart!

Har du testat helgrillad lammstek någon gång? Fullspäckad med ljuvlig smak från vitlök och färska örter, blir det här en garanterad succé! Se receptet här>>

Eller varför inte lammfärsbiffar, smaksatta med färsk timjan och lite sweet chilisås? Lammfärsbiffar är en härlig rätt att bjuda på, antingen till familjemiddagen eller till helgen. Till receptet>>

Något som också passar riktigt bra till lamm är en enkel chimichurri. Se recept här!

Fler goda recept med svenskt, hållbart kött från Scan

Smakrik fläskfilégryta Scan
Högrevsgryta med kantareller Scan
ENKELT
Höstens godaste salsicciagryta Scan
Grillad flankstek med chimichurri Scan
Goda korvtacos Scan
Familjens falukorvsburgare Scan
Ramen med bacon Scan NY