Så gör du eget bivaxtyg

Plast har alltid varit ett smidigt och enkelt sätt att förvara mat i men det finns bättre och mer miljövänliga alternativ - ett av dem är att göra bivaxtyg. Så här gör du Marie Mandelmanns eget bivaxtyg!

Bivaxtyg eller bivaxdukar är som ett naturligt gladpack du kan använda för att packa in råvaror och matbitar. Bivax är dessutom antibakteriellt vilket bara gör det ännu bättre när man ska förvara mat i det.​

Du behöver

 - Tunna tygstycken (Använd gärna det du har hemma som gamla tygstycken eller en gammal utnött duk)

- Bivax (eget eller färdigt ekologiskt bivax)

Gör så här

Sätt på ugnen på 125 grader.

Klipp till de tunna tygerna i ca 50x50 cm stora bitar. Eller storlek efter behov.

Lägg bakplåtspapper på en plåt så att bivaxet inte smälter ner i plåten. Lägg tyget på bakplåtspappret. Riv bivaxet med ett rivjärn på den grova sidan av rivjärnet. Lägg det rivna bivaxet jämt fördelat över tygstycket. 

Låt stå i ugnen på 125-150 grader tills bivaxet smält ner över duken.

Häng upp tygstyckena på en tvättlina så de får stelna och hålla sig räta.

För att lättare kunna rengöra rivjärnet kan det stå i ugnen en stund så bivaxet smälter och rinner av.

För att göra rent bivaxtygerna sedan är det bara att tvätta dem i ljummet vatten och diskmedel.