Så gör du eget vin

Från att skörda druvorna, till att trampa dem, jäsa och tappa upp på flaskor. Marie Mandelmann berättar hur hon gör sitt egna vin från gården i Djupadal!

Det finns många olika sätt och metoder att göra eget vin. Man kan pastörisera druvjuicen, tillsätta jäst och därmed styra vinet på ett annat sätt. Men såhär gör familjen Mandelmann sitt vin med hjälp av vildjäsning – när man använder den naturliga jästen i druvorna.

Det kan gå hur bra som helst – men det kan gå käpprätt åt skogen också!

Plocka vindruvor. På gården odlar familjen Mandelmann druvan Rondo. Det är en hybriddruva som är vanlig i norra Europa och som klarar av att mogna fullt, även i ett kallare klimat.

Sedan är det dags att trampa vindruvorna, i en träbalja med väl rengjorda fötter. Trampa tills saften har trampats ur skalet. Ställ sedan druvröran mörkt i 2-3 dagar.

Tänk på att när man använder sig av vildjäsning och är i en hemmamiljö är det viktigt att processen är så hygienisk som möjligt och alla verktyg är väl rengjorda. Har man otur börjar annars fel bakterier att växa.

Efter 2-3 dagar är det dags att sila av druvorna. De silas genom en duk eller silslag ner i en annan behållare.

Nästa steg är att med hjälp av en tratt låta den silade musten rinna ner i en damejeanne. Fyll inte hela vägen upp för vinet måste ha lite plats att jäsa.

När vinet nu ska jäsa är det viktigt att det inte kommer in något syre utifrån. Sätt därför på en plastkork med ett jäsrör i damejeannen så att det sluter tätt – ett vattenlås. Häll lite vatten i jäsröret så kan du följa hur det bubblar. Jäsröret släpper ut koldioxid som bildas vid jäsningen utan att släppa in luft eftersom dess syre och bakterier kan skada vinet.

Ställ vinet på en ganska varm plats tills du ser att vinet är igång och vattenlåset verkligen bubblar. Ställ sedan vinet svalt och låt stå i damejeannen tills det slutar att ploppa i jäsröret. Det brukar ta några veckor.

Tappa upp på flaskor och korka igen. Låt gärna stå några månader innan det dricks.

Fler tips!

 • vinglas

  Mat & dryck

  Förhöj måltiden och fixa festen med rätt dryck i glaset! Här samlar vi allt från proffsens vintips till recept på goda alkoholfria drinkar, äppelmust och hemgjord snaps. Skål!

 • Krispig fisk med småpotatis och dipp

  Riesling - ett perfekt vin till fisk

  Vilket vin som passar bäst till fisk är svårt att svara på. Allt handlar om vad det är för typ av fisk, hur den är tillagad och vad den serveras med, förklarar Maya Samuelsson.
 • Irish coffee med tvist

  Kaffedrinkar

  Rykande heta, svalkande, med eller utan alkohol. Här hittar du drinkar för kaffeälskaren!
 • Maya rosévinskola rosévin

  Roséskola med Maya Samuelsson

  Ljust rosévin är populärare än mörkt. Men varför är rosévin ens rosa? Här berättar sommelier Maya Samuelsson kort om rosévin, samt tipsar om 5 goda roséviner.