Ryggbiff med krämig potatisgratäng

Irish beef Ryggbiff med krämig potatisgratäng ovanfrån
Foto: Köket.se

Ryggbiff med krämig potatisgratäng

19 ingredienser

2 h

Bjud på en enkel och ljuvlig festmiddag till advent, jul eller varför inte nyår?

Vilken innertemperatur ska ryggbiffen ha? Rare: 48-52 grader, medium: 54-60 grader och well done: 65-68 grader.

Ingredienser

portioner4 - 6

Ryggbiff:

  • 800 g ryggbiff från Irish Beef
  • 1 klyfta vitlök
  • smör, att steka i
  • rapsolja, att steka i
  • salt
  • svartpeppar

Potatisgratäng

  • 700 g potatis, fast
  • 1 gul lök, stor
  • smör, att steka i
  • salt
  • svartpeppar
  • vitlökspulver
  • ca 250 g gratängost (valfri sort)
  • torkad timjan
  • 5 dl grädde
  • ev 2 dl mjölk

Till servering

  • 1 burk syltlök
  • 0,5 granatäpple
  • bearnaisesås

Gör så här

Ryggbiff

  1. Ta ut ryggbiffen så den inte är kylskåpskall. Gnid in salt och peppar.

Potatisgratäng

  1. Skölj potatisen och skiva den tunt i matberedare eller med en slicer. Skiva även löken tunt.
  2. Bryn löken i en klick smör, den söta löken ger en härlig smak till gratängen.
  3. Ta fram en mindre ugnsform (ca 2x3 dm) och varva ett lager potatis, stekt lök och lite ost. Krydda med salt, svartpeppar och lite vitlökspulver. Fortsätt varva på samma sätt tills du har en centimeter kvar upp till kanten. Toppa med lite ost och timjan på toppen.
  4. Häll över grädden och toppa av med lite mjölk om det behövs mer vätska. Lämna en centimeter upp till kanten då gratängen bubblar lite i ugnen. Grädda potatisgratängen i cirka 225 grader (200°C i varmluftsugn) i cirka 45 minuter. Håll koll så att ytan inte bränns, lägg över aluminumfolie när halva tiden har gått.

Ryggbiff

  1. Stek ryggbiffen i en stekpanna med lite olja och smör så den får en fin yta.
  2. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i nedre delen av ugnen på 125 grader tills du får önskat resultat, ca 40 min för medium. (Rare: 48-52 grader, medium: 54-60 grader och well done: 65-68 grader.)
  3. Ta ut köttbiten och låt den vila 10 minuter under aluminiumfolie (observera att temperaturen fortsätter att stiga, så köttet tillgas lite till).
  4. När du ska skära köttet, försök hitta vilket håll muskelfibrerna går. Du ska skära tvärs över fibrerna (inte längst med, då blir köttet segt).

Servering

  1. Servera ryggbiffen med potatisgratängen, bearnaisesås och en god sallad. Dekorera med syltlökar och vackert röda och söta granatäpplekärnor.