Rulltårta med mandelmaräng och choklad

23 röster
1 h
10 bitar

Påskens gulligaste och godaste bakverk! Mandelmaräng rullas ihop till en rulltårta fylld med len smörkräm och garneras med små fågelbon gjorda av choklad och mandelsplitter. 

Visa mer
1 h
10 bitar

Du behöver

Botten

  • 4 äggvitor (125 g)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 75 g mandelmjöl (1,5 dl)
  • 35 g majsstärkelse
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 40 g flagad mandel (1 dl)

Fyllning

  • 75 g äggulor (4 st)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 270 g vispgrädde (2,7 dl)
  • 6 g majsstärkelse (1 msk)
  • 70 g smör

Fågelbon

  • 35 g mandelsplitter, av rostade mandlar (ca 12 minuter på 170 grader)
  • 35 g mjölkchoklad
  • 30 små påskäggsgodisar, t ex non stop
  • 10 knäckformar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
  2. Vispa äggvitor på medelhög hastighet och tillsätt 1 dl strösocker i omgångar. Vispa till en fast maräng.
  3. Blanda mandelmjöl, majsstärkelse och 1 dl strösocker. Vänd i de torra ingredienserna i marängen. Fyll på spritspåse med en slät tyll storlek 10.
  4. Spritsa ut smeten på diagonalen över 2/3 av plåten. Det ger bakelsen ett vackert mönster och hindrar den från att gå sönder när man rullat ihop den. Strö flagad mandel över mandelmarängen.
  5. Grädda i mitten på ugnen i ca 16 minuter.
  6. Lägg ett bakplåtspapper över och vänd den med en plåt upp och ner. Låt stå i 2-3 minuter innan du tar bort pappret.
  7. Fyllning
    Vispa ihop äggulor, socker, grädde, majsstärkelse i en kastrull på svag värme. Tillsätt smöret.
  8. Sjud krämen under omrörning på svag värme tills den tjocknar.
  9. Häll upp i en skål och låt krämen kallna.
  10. Fågelbon
    Smält mjölkchoklad och vänd i mandelsplitter. Tryck ut ”fågelbon” i knäckformarna och lägg tre små godisägg i varje bo. Ställ i kylen och låt stelna.
  11. Montering
    Vispa upp smörkrämen tills den är fluffig och stryk krämen över 3/4 av mandelmarängen, lämna en tom del mot ena långsidan.
  12. Rulla ihop rullen så tajt som det går med hjälp av bakplåtspappret, börja i änden där krämen går hela vägen ned mot kanten. Ställ i kylen tills det är dags att servera.
  13. Vid servering
    Skär upp i 3 cm bitar med en brödkniv. Lägg på fågelbon och servera genast.
13 april 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...