Rulltårta med jordgubbar

koket.se
Rulltårta med jordgubbar
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Rulltårta med jordgubbar

13 ingredienser

Fredriks recept på sommarens absolut godaste rulltårta. För att sätta extra piff och smak på den rullar han den i ett grönskimrande myntasocker.

Se Fredrik Nylén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 3 dl jordgubbar, sköljda och hackade, färska och fina
  • 1 dl gelésocker
  • 2 dl vispgrädde

Rulltårtebotten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten

Dekoration

  • 1 dl strösocker
  • 1 kruka färsk mynta
  • 2 dl vispgrädde
  • jordgubbar
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Blanda jordgubbar och gelésocker i en kastrull och koka upp under omrörning och låt sjuda 2 minuter.
  2. Dra av kastrullen från plattan, Låt blandningen svalna helt.
  3. Mixa strösocker med några myntablad, ca 15 st, låt sedan torka på en tallrik. Detta är till att rulla rulltårtan i.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Vispa ägg och socker riktigt poröst. Sikta ner mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten tillsammans med vattnet.
  6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Bred ut smeten jämnt och grädda i nedre delen av ugnen ca 5 minuter.
  7. Strö över myntasockret på ett bakplåtspapper och vänd över botten på sockret och pappret.
  8. Täck med en handduk och låt svalna helt.
  9. Vispa grädden till fyllningen rätt hårt, fyll häften på spritspåse och blanda hälften med den kalla jordgubbskompotten.
  10. Fördela fyllningen över hela rulltårtebotten och rulla ihop till en rulltårta med skarven nedåt.
  11. Låt gärna rulltårtan vila i kylen cirka 30 minuter, dekorera med spritsad grädde, jordgubbar och myntablad.