Rotmos med kokt rimmat fläsklägg och stekt surkål

Rotmos med kokt rimmat fläsklägg och stekt surkål
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Rotmos med kokt rimmat fläsklägg och stekt surkål

22 ingredienser

2 h 30 min

Det lite söta rotmoset tillsammans med det salta köttet och den syrliga surkålen blir tillsammans rena festmaten. Det låter kanske mycket med 900 g rimmad fläsklägg, men ganska mycket försvinner när man skär bort svålen. / Kristina

Ingredienser

portioner

Kokt rimmat fläsklägg

  • 900 g rimmad fläsklägg (med svål och nät)
  • 1 gul lök, stor
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan

Rotmos

  • 5 potatisar (ganska stora)
  • 2 morötter
  • 500 g kålrot
  • 1-2 msk spad från fläskläggen
  • salt
  • peppar

Senapscrème

  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1,5 msk svensk senap
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • salt
  • peppar

Stekt lök- och surkålsröra

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 300 g surkål (säljs på påse i den kalla delen av grönsaksdisken)
  • 1 tsk paprikapulver
  • cayennepeppar
  • örtsalt

Gör så här

  1. Börja med fläskläggen. Lägg köttet i en gryta och häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl.
  2. Skala och dela löken i klyftor. Tillsätt lök, all peppar, lagerblad och timjan. Koka köttet på svag värme under lock tills det är mört. Det är viktigt att köttet täcks av vatten hela tiden. Det tar 1 ½ – 2 timmar. Känn efter med en provsticka. Ta bort nätet och skär köttet i skivor.
  3. Skala potatis, morot och kålrot. Dela potatisen i halvor och morot och kålrot i hälften så stora bitar som potatisen. Koka rotfrukterna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, det tar cirka 30 minuter.
  4. Häll av spadet och kör rotfrukterna till mos med en elvisp. Tillsätt lite av spadet från fläskläggen och kör lite till. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda lätt crème fraiche, senap, bladpersilja, salt och peppar till en sås.
  6. Hacka löken. Stek löken i olivolja i en stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig. Lägg löken åt sidan. Låt surkålen rinna av och stek den sedan i lite olivolja i stekpannan. Rör ner lök, paprikapulver, cayennepeppar, örtsalt och salt.
  7. Servera rotmos med fläsklägg, senapscrème och lök- och surkålsröra.