• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Rösti med svarta linser och gräddfil

Rösti med svarta linser och gräddfil
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Rösti med svarta linser och gräddfil

5 steg att laga

16 ingredienser

40 m

Frasig rösti som serveras med en vegetarisk "linskaviar" som du gör på svarta linser, kapris, citron och olivolja. Toppa rätten med gräddfil, fänkål och massor av färska örter. Fräsch, prisvärd vardagslyx med massor av smak!

Ingredienser

portioner4 portioner

Rösti

  • 1 kg potatis, grovt riven
  • 1 gul lök, riven (liten)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 3 msk olivolja

Linskaviar

  • 3 dl kokta svarta linser, al dente
  • 1 dl kapris (små)
  • 0,5 dl olivolja, gräsig och fyllig
  • 1 citron, zest

Fänkålssallad

  • 1 fänkål
  • 1 citron, saft
  • olivolja
  • salt

Servering

  • 3 dl gräddfil
  • 3 krukor örter (t ex mejram, basilika, persilja, dill)

Gör så här

  1. Blanda potatisen med salt och pressa ur överflödig vätska. Blanda med löken och peppar och värm upp smör och olivolja i en panna. Lägg ner potatisrivet och pressa ut det till en platt kaka. Stek under lock i ca 10 minuter på relativt hög värme. Ta sedan av locket och stek ytterligare 10-15 minuter tills potatisen är hårt stekt men passa så den inte bränns.
  2. Vänd röstin försiktigt, använd gärna en platt tallrik som du vänder över röstin på och sedan för över med den ostekta sidan ner i pannan igen. Stek ytterligare 10 minuter tills potatisen är genomstekt och frasigt gyllenbrun.
  3. Häll av och hacka kapris grovt. Blanda de kokta linserna med kapris och olivolja och citronzest.
  4. Strimla fänkålen tunt på en mandolin och vänd den i citronsaften och en skvätt olivolja och en nypa salt.
  5. Dela röstin i 4 bitar och toppa med linskaviaren, en rejäl sked av gräddfilen och toppa med fänkålen och massor av plockade färska örter