• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Rostade grönsaker med five spice och chili

rostade grönsaker med five spice
Foto: Filip Poon
Filip Poon
Filip Poon

Rostade grönsaker med five spice och chili

5 steg att laga

17 ingredienser

30 m

Lättlagat tillbehör med grönsaker och kikärter som rostas i ugn och får spännande smak av kryddblandningen five spice. 

Tips! Kryddblandningen five spice finns att köpa färdig i välsorterade affärer. Du kan göra din egen och mortla ihop stjärnanis, kardemumma, kanel, spiskummin och chili. Recept hittar du här!

Ingredienser

portioner4 portioner

Grönsaker

  • 1 zucchini
  • 1 broccoli
  • 1 blomkål
  • 2 silverlökar
  • 1 burk kikärtor, sköljda [400 g]
  • 100 g mandelspån
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk five spice
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 kruka persilja, hackad
  • 2 msk rapsolja

Vegetarisk sås

  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 6 dl vatten
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 krm five spice
  • majsstärkelse (efter smak)

Gör så här

  1. Grönsaker
    Sätt ugnen på 175°c.
  2. Skär grönsakerna i grova bitar och lägg dem, kikärtor och mandlar på en plåt. Häll över rapsolja och krydda med chiliflakes, fivespivce, socker och salt, rör om, och ställ i ugn ca 15-20 min. (rör gärna om efter 10 min).
  3. Strö över den hackade persiljan innan servering.
  4. Sås
    Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningarna, five spice och sojan.
  5. Låt puttra i 10 min, red sen såsen till önskad konsistens med en mix av majsstärkelse och vatten.