Five spice auberginebowl med krispigt ägg

23 röster
30 m
4
Five spice auberginebowl med krispigt ägg
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Five Spice

  • 2 tsk sichuanpeppar
  • 2 stjärnanis
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk kryddnejlika, hel
  • 1 tsk malen kanel

Picklade grönsaker

  • 3 dl rödkål, tunt strimlad
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk strösocker

Auberginebowl

  • 600 g aubergine
  • neutral matolja, till stekning
  • 2 klyfta vitlök, finhackade
  • 1 tumstor bit ingefära, finhackad
  • 200 g böngroddar
  • 2 msk hoisinsås
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk mörk sesamolja
  • 1 kruka koriander
  • 4 ägg

Till servering

  • 4 port jasminris, nykokt
  • några korianderblad
  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • sriracha (efter smak)

Gör så här

  1. Mortla alla kryddorna förutom kanel till five spice-kryddblandning till ett grovt pulver. Tillsätt kanel, rör om och ställ åt sidan.
  2. Strimla rödkål och rödlök tunt, gärna med mandolin. Vänd runt med 2 msk risvinäger och strösocker. Låt stå.
  3. Tärna aubergine i tärningar. Hetta upp en stekpanna till den ryker och häll i generöst med matolja. Stek aubergine till den blivit mjuk och gyllene. Tillsätt vitlök och ingefära och låt fräsa med i en minut. Tillsätt 1 msk five spice och låt steka i ytterligare 1 minut.
  4. Lägg böngroddar, hoisinsås, soja, 1 msk risvinäger samt sesamolja och låt steka under omrörning i ännu 1 minut. Finhacka koriander och vänd ner. Spara några korianderblad till garnering.
  5. Stek ägg på hög värme till ägget är krispigt på undersidan.
  6. Bottna djupa skålar med ris, lägg på five spice aubergine, snabbsyrad rödlök samt stekt ägg. Toppa med korianderblad, salladslök, sesamfrön och sriracha. Njut!
29 juli 2017