Rostad rotsakssallad med grönkål, svamp och saffransgul ärthummus

Rostad rotsakssallad med grönkål, svamp och saffransgul ärthummus
Foto: Therese Elgquist
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Rostad rotsakssallad med grönkål, svamp och saffransgul ärthummus

17 ingredienser

1,5 h

En värmande, god och mättande salladsskål med juliga smaker. Enkel mat där det mesta tillagas på samma plåt i ugnen. Förbered enkelt dagen innan genom att lägga bovete och ärter i blöt - eller använd förkokta ärter eller bönor på burk för en ännu snabbare variant.

Ingredienser

portioner
  • 6 morötter
  • 1 rotselleri
  • 250 g svamp (exempelvis kantareller, ostronskivling eller portabello)
  • 150 g grönkål
  • 400 g småtomater, gärna svenska
  • 1 dl helt bovete, blötlagt över natten eller minst 8 h
  • 1 grapefrukt
  • 1 dl rostade mandlar
  • 2 msk hampafrön
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Saffransgul ärthummus

  • 2 dl torkade gula ärtor, blötlagda minst 10 h (eller 4 dl förkokta ärtor/bönor)
  • 0,25 g saffran
  • 2 msk apelsinjuice, färskpressad
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1-2 msk vatten
  • salt

Gör så här

  1. Häll av och skölj de gula ärterna, koka i 1 h tills de är helt mjuka. Häll av och låt svalna. Använder du förkokta ärtor eller bönor kan du bortse från denna del.
  2. Värm ugnen till 175 grader. Skrubba morötterna och skär i bitar på snedden. Skär bort den nedersta rotdelen på rotsellerin och skrubba resten väl. Skär i munstora bitar. Lägg på en bakplåt, blanda med 1/2 msk olja. Halvera tomaterna och lägg på plåten. Rosta mitt i ugnen i 25 minuter, tills rotsakerna mjuknat men fortfarande har en inre kärna, och tomaterna semitorkats.
  3. Skär bort ned nedersta grova stjälken från grönkålen, riv bladen i mindre bitar. Massera med 1 msk olja tills allt täckts. Lägg på plåten när 10 minuter återstår och rosta tillsammans med rotsakerna tills kålen mjuknat och blivit lätt krispig.
  4. Skär bort skalet på toppen och botten på grapefrukten. Skär sedan bort resten av skalet från toppen till botten, längs med skalets innerkant. Lägg den skalade frukten i handen och filéa klyftorna genom att vinkla kniven och försiktigt skära längs med mellanväggarna.

Saffransgul ärthummus

  1. Mixa alla ingredienserna till en slät röra. Smaka av med salt. Tillsätt eventuellt lite mer vatten för en lösare röra.
  2. Borsta svampen. Fräs i en torr stekpanna tills all vätska ångat bort. Ringa över lite olja och fräs fortsatt till svampen får lite färg.
  3. Fördela de rostade grönsakerna och svampen i botten på 4 skålar. Bred ut en klick hummus vid bredvid. Toppa med tomater och grape. Strö över mandlar och hampafrön.