Rostad potatis med örtolja, bakad svamp och krämig sallad

POPULÄRT
koket.se
Rostad potatis med örtolja, bakad svamp och krämig sallad
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Rostad potatis med örtolja, bakad svamp och krämig sallad

22 ingredienser

1 h

Krossrostad potatis dressad med örtolja serverad med bakad svamp, ett löksmör och en krispig och krämig sallad. En enkel vegomiddag som passar lika bra till vardags som till fest.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rostad potatis och bakad svamp

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka basilika
  • 1 msk pinjenötter
  • 6 msk olivolja
  • 700 g blandad svamp, t ex ostronskivling, shiitake
  • 1 dl vitt vin
  • 60 g smör

Löksmör

  • 4 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 100 g smör

Sallad och dressing

  • 0,5 gurka
  • 65 g mâchesallad
  • 2 gemsallad
  • 1 knippe gräslök, hackad
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk majonnäs
  • salt
  • peppar

Gör så här

Rostad potatis och bakad svamp

  1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
  2. Koka potatisen precis klar med skalet kvar. Häll av dem och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Krossa dem försiktigt med en gaffel så att de blir lite platta. Ringla över olja och salta. Rosta i ugnen till gyllene, ca 20-25 minuter. Sätt ev på grillfunktion mot slutet om det inte fått så mycket färg.
  4. Hacka persilja och basilika grovt. Mixa örterna med pinjenötter och salt. Tillsätt sedan oljan och mixa slätt.
  5. Lägg svamparna i en oljad ugnssäker form med ovansidan nedåt.
  6. Fördela smöret i klickar på svampen. Ringla över vinet. Salta och peppra. Baka i ugnen ca 30 minuter.

Löksmör

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i stekpanna ca 1 minut. Häll på vinäger och låt den koka in. Låt svalna.
  2. Blanda sedan lökfräset med smöret. Ställ i kylen fram till servering.

Dressing

  1. Vispa ihop rapsolja, vinäger, dijonsenap och majonnäs till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
  2. Bryt gemsallad i bitar och lägg upp på ett fat med machesalladen. Blanda med dressingen.
  3. ¨
  4. Lägg upp potatisen på tallrik och ringla över örtoljan. Lägg upp svamp och toppa med smöret. Servera med salladen till.