Krossrostad potatis dressad med örtolja serverad med bakad svamp, ett löksmör och en krispig och krämig sallad. En enkel vegomiddag som passar lika bra till vardags som till fest.
700 g blandad svamp, t ex ostronskivling, shiitake
1 dl vitt vin
60 g smör
Löksmör
4 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
2 msk rödvinsvinäger
100 g smör
Sallad och dressing
0,5 gurka
65 g mâchesallad
2 gemsallad
1 knippe gräslök, hackad
3 msk rapsolja
1 msk vinäger
1 msk dijonsenap
2 tsk majonnäs
salt
peppar
Gör så här
Rostad potatis och bakad svamp
Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
Koka potatisen precis klar med skalet kvar. Häll av dem och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Krossa dem försiktigt med en gaffel så att de blir lite platta. Ringla över olja och salta. Rosta i ugnen till gyllene, ca 20-25 minuter. Sätt ev på grillfunktion mot slutet om det inte fått så mycket färg.
Hacka persilja och basilika grovt. Mixa örterna med pinjenötter och salt. Tillsätt sedan oljan och mixa slätt.
Lägg svamparna i en oljad ugnssäker form med ovansidan nedåt.
Fördela smöret i klickar på svampen. Ringla över vinet. Salta och peppra. Baka i ugnen ca 30 minuter.
Löksmör
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i stekpanna ca 1 minut. Häll på vinäger och låt den koka in. Låt svalna.
Blanda sedan lökfräset med smöret. Ställ i kylen fram till servering.
Dressing
Vispa ihop rapsolja, vinäger, dijonsenap och majonnäs till en dressing. Smaka av med salt och peppar.
Bryt gemsallad i bitar och lägg upp på ett fat med machesalladen. Blanda med dressingen.
¨
Lägg upp potatisen på tallrik och ringla över örtoljan. Lägg upp svamp och toppa med smöret. Servera med salladen till.