Rostad blomkål med krispiga bönor och syrlig yoghurtsås

Rostad blomkål med krispiga bönor och syrlig yoghurtsås
Foto: Fanny Hansson
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Rostad blomkål med krispiga bönor och syrlig yoghurtsås

9 ingredienser

30 m

Ett perfekt tillbehör till middagen, buffén eller tapasmiddagen. Ta tillvara på de späda blomkålsbladen - riktigt goda att rosta i ugnen!

Recept ur kokboken The new green salad

_
_

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 blomkål
  • 1 förp vita bönor, små, förkokta (à ca 230 gram avrunnen vikt)
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • flingsalt

Syrlig yoghurtsås

  • 2 dl växtbaserad yoghurt (sojayoghurt, havreyoghurt eller kokosyoghurt)
  • 1 citron, juice + zest (ekologisk)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • 1 kruka thaibasilika

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader. Ta bort de grova bladen från blomkålen, ta bort även de späda bladen, men spara dem. Bryt blomkålshuvudet i mindre bitar och lägg i en ugnsform.
  2. Häll av och skölj de vita bönorna. Låt rinna av väl och blanda sedan ner med blomkålen. Ringla över olivolja och strö över flingsalt, blanda runt rejält så att blomkålen täcks av oljan.
  3. Rosta i mitten av ugnen i 20-25 minuter, lite beroende på hur stora blomkålsbitarna är, tills blomkålen fått krispig yta och är lätt gyllene i kanterna, och bönorna är krispiga. Ringla de späda blomkålsbladen med olja och tillsätt efter 10 minuter.
  4. Blanda ihop ingredienserna till yoghurtsåsen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera blomkålen direkt från ugnsformen tillsammans med yoghurtsåsen, toppad med färsk thaibasilika.