Rosa sallad med friterade blåmusslor och tahinidressing

Rosa sallad med friterade blåmusslor och tahinidressing
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Rosa sallad med friterade blåmusslor och tahinidressing

26 ingredienser

1 h

Underbar rosa sallad med både picklade rödbetor och ägg. Toppat med friterade musslor en smakrik tahinidressing blir det här en riktigt matig och god sallad med japanska smaker.

Ingredienser

portioner

Rödbetstlag till picklade ägg

  • 4 ägg
  • 1 dl sherryvinäger
  • 70 ml rödbetssaft, färskpressad
  • 50 g yuzusaft (eller citronsaft)
  • 30 ml sake
  • 65 g strösocker

Picklad polkabeta

  • 1 polkabeta
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten

Tahinidressing

  • 1 dl tahinipasta
  • 2 dl vatten
  • 0,5 citron, saften
  • salt

Rosa sallad

  • 0,25 rödkål
  • 8 rädisor
  • 1 vattenmelonrättika (1 vanlig vit bit går bra)
  • 4 dl salladsmix (gärna rosa sallad som t ex endive, rosésallad, rödbetsskott)
  • 2 vita sparrisar
  • 0,5 förp blåmusslor (MSC) [ca 100 g musslekött]
  • 1 ägg, till panering
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl pankoströbröd
  • olja, till fritering
  • salt

Servering

  • 1 msk vita sesamfrön, rostade

Gör så här

Rödbetstlag till picklade ägg

  1. Värm upp alla ingredienser, utom äggen, så att sockret smälter och kyl sedan ner lagen
  2. Koka äggen i 6 minuter och 30 sekunder och kyl ner under kallt vatten. Skala äggen och marinera dem I 12 timmar.

Picklad polkabeta

  1. Skiva polkabetan tunt. Pickla skivorna i 123 lag: ättika, socker och vatten.

Tahinidressing

  1. Blanda alla ingredienser till tahinidressingen och smaka av med salt och eventuellt mer citron om så önskas.

Rosa sallad

  1. Strimla rödkålen fint (gärna på mandolin), skiva rädisor och rättikan i tunna, runda skivor och lägg i kallt vatten.
  2. Dela salladsbladen i mindre bitar.
  3. Skala och blanchera den vita sparrisen ca 5-6 minuter tills sparrisen är mjuk helt igenom. Lägg därefter sparrisen i isvatten tills dem är helt kylda. Dela sparrisen i tunna skivor om ca 2 mm per skiva.
  4. Panera blåmusslorna med ägg, vetemjöl och panko. Fritera i 160 grader varm olja tills gyllenbruna och lägg dem på papper, salta lätt.

Servering

  1. Lägg salladen i en djup tallrik med ett delat ägg i mitten, friterade musslor och avsluta med tahinidressingen och sesamfrön.