Rödbetsgravad lax med fänkål, Ernsts recept

40 röster
3 dygn
3 dygn

Du behöver

  • 1-1,5 kg färsk laxsida, med skinn
  • 0,5 dl salt
  • 1 dl rörsocker
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 1 rödbeta

Gör så här

  1. Dra ev benen ur laxen. Dela laxen i två bitar. Lägg ena laxsidan i en ugnsform och kontrollera att alla ben är dragna ur fisken.
  2. Mortla socker, salt och fänkål. Gnid in laxen med kryddblandningen på bägge sidor och lägg den med skinnsidan ner mot formen.
  3. Riv rödbetorna grovt och tack hela köttsidan på laxen, låt den grava i 3 dygn. Vänd på den minst en gång per dygn. Skrapa bort rödbetorna och skär laxen i tunna skivor med en laxkniv.
15 december 2016