Kokta betor med brynt smör och krasse

Foto: Per Erik Berglund
Kokta betor med brynt smör och krasse
14 ingredienser
Kocklandslagets Rods kokta primörbetor med brynt smör och krasse på kavring.
Ingredienser
rödbetor
- 8 rödbetor, små
- 6 dl vatten
- 100 g smör
- 1 msk salt
- 2 lagerblad
- 0,5 dl citron, saft
- 5 vitpepparkorn
Brynt smör
- 250 g smör
- 1 citron
- vitpeppar, malen (efter smak)
Kavring
- 8 skivor kavring
- 8 msk färskost
- 1 citron
- 1 ask krasse
Gör så här
Rödbetor
- Lägg allt i en kastrull och sjud tills att betorna är klara.
- När betorna har svalnat så skalar du dem. Det är enklast att skala dem genom att ”trycka” av skalet med händerna under rinnande vatten.
- Klyfta sedan betorna i små fina klyftor.
Brynt smör
- Lägg smöret i en kastrull, låt det koka tills det får en gyllene färg och doftar lite nötigt.
- Sila av och låt svalna.
- Smaksätt sedan med citron och vitpeppar till önskad smak. Det ska vara syrligt!
Avslutning
- Vänd upp Philadelphiaosten med lite rivet citronskal och lite av saften.
- Rosta kavringen, och bred på lite av Philadelphian.
- Strax innan servering, värm betorna lätt med lite av det brynta smöret.
- Klipp kryddkrassen över, vänd runt och lägg sedan på kavringen.
- Garnera med lite krasse.