Lättbakad torsk med fänkål och äggkräm

Lättbakad torsk med fänkål och äggkräm
Foto: TV4

Lättbakad torsk med fänkål och äggkräm

Av: Rod Pérez

Från: Nyhetsmorgon

28 ingredienser

Rod Pérez från kocklandslaget bjuder på en lättbakad torsk med inkokt fänkål och äggkräm.

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 200 g torskrygg
  • 0,5 l vatten
  • 0,5 dl salt
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 fänkål
  • 1 citron, skalet
  • 0,5 gurka

Fänkål

  • 2 fänkål
  • 0,5 l vatten
  • 200 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin

Äggkräm

  • 5 äggulor
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl smör
  • salt (efter smak)

vinägrett

  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl citron, saft
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • 1 surdegsbaguette
  • 1 fänkål

Gör så här

Torsk

  1. Börja med att göra rimlagen. Blanda vatten, socker, salt och citronskal, dela ner gurkan och fänkålen och lägg i rimlagen.
  2. Lägg i torsken och låt den rimma i 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 50 grader.
  4. Lyft sedan upp torsken och skölj av den i kallt vatten.
  5. Lägg torsken på en tallrik och plasta.
  6. Sätt den nu i ugnen i ca 10-15 minuter. Känn på fisken, den ska gå att plocka isär till små fina bitar.
  7. Plocka 8 små högar av bakad torsk.

Fänkål

  1. Dela varje fänkål.
  2. Blanda resterande ingredienser i en kastrull och koka upp.
  3. Lägg i fänkålen och koka den tills den är mjuk men med lite motstånd.
  4. Tag upp fänkålen och låt den torka på ett papper.
  5. När fänkålen svalnat, stek snittytorna i lite olivolja så att de blir gyllene.

Äggkräm

  1. Blanda allt utom smöret i en kastrull.
  2. Värm under omrörning tills det har blivit en tjock kräm.
  3. När det har svalnat lite, mixa i smöret med en stavmixer till en slät och glansig kräm.
  4. Salta efter smak.

Vinägrett

  1. Blanda allt till en härlig vinägrett.

Tillbehör

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Skär surdegsbaguetten i tunna, tunna skivor och lägg dem på en plåt. Ringla över lite olivolja och strö på lite salt.
  3. Rosta i ugnen tills de är gyllene.
  4. Skär så tunna skivor som möjligt av fänkålen, lägg dem i kallt vatten så att den blir krispiga.

Avslutning

  1. Lägg en liten klick med äggkräm på en liten assiett.
  2. Lägg sedan några bitar med torsk.
  3. Häll av vattnet från fänkålen och torka den med papper.
  4. Lägg lite av fänkålen på torsken, ringla över lite vinägrett och avsluta med några fina surdegschips.