Lättbakad torsk med fänkål och äggkräm

Foto: TV4
Lättbakad torsk med fänkål och äggkräm
28 ingredienser
Rod Pérez från kocklandslaget bjuder på en lättbakad torsk med inkokt fänkål och äggkräm.
Ingredienser
Torsk
- 200 g torskrygg
- 0,5 l vatten
- 0,5 dl salt
- 2 msk strösocker
- 0,5 fänkål
- 1 citron, skalet
- 0,5 gurka
Fänkål
- 2 fänkål
- 0,5 l vatten
- 200 g smör
- 1 msk strösocker
- 1 msk salt
- 10 vitpepparkorn
- 1 msk fänkålsfrö
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 1 dl vitt vin
Äggkräm
- 5 äggulor
- 0,5 dl crème fraîche
- 0,5 dl grädde
- 0,5 dl smör
- salt (efter smak)
vinägrett
- 1 dl olivolja
- 0,5 dl citron, saft
- 1 msk dijonsenap
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk salt
Tillbehör
- 1 surdegsbaguette
- 1 fänkål
Gör så här
Torsk
- Börja med att göra rimlagen. Blanda vatten, socker, salt och citronskal, dela ner gurkan och fänkålen och lägg i rimlagen.
- Lägg i torsken och låt den rimma i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 50 grader.
- Lyft sedan upp torsken och skölj av den i kallt vatten.
- Lägg torsken på en tallrik och plasta.
- Sätt den nu i ugnen i ca 10-15 minuter. Känn på fisken, den ska gå att plocka isär till små fina bitar.
- Plocka 8 små högar av bakad torsk.
Fänkål
- Dela varje fänkål.
- Blanda resterande ingredienser i en kastrull och koka upp.
- Lägg i fänkålen och koka den tills den är mjuk men med lite motstånd.
- Tag upp fänkålen och låt den torka på ett papper.
- När fänkålen svalnat, stek snittytorna i lite olivolja så att de blir gyllene.
Äggkräm
- Blanda allt utom smöret i en kastrull.
- Värm under omrörning tills det har blivit en tjock kräm.
- När det har svalnat lite, mixa i smöret med en stavmixer till en slät och glansig kräm.
- Salta efter smak.
Vinägrett
- Blanda allt till en härlig vinägrett.
Tillbehör
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Skär surdegsbaguetten i tunna, tunna skivor och lägg dem på en plåt. Ringla över lite olivolja och strö på lite salt.
- Rosta i ugnen tills de är gyllene.
- Skär så tunna skivor som möjligt av fänkålen, lägg dem i kallt vatten så att den blir krispiga.
Avslutning
- Lägg en liten klick med äggkräm på en liten assiett.
- Lägg sedan några bitar med torsk.
- Häll av vattnet från fänkålen och torka den med papper.
- Lägg lite av fänkålen på torsken, ringla över lite vinägrett och avsluta med några fina surdegschips.