Röd thaicurry med heta räkor

POPULÄRT
röd thaicurry med heta räkor
Foto: Petter Bäcklund
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Röd thaicurry med heta räkor

20 ingredienser

30 min

Receptet kommer från Jennie Walldéns bok "Wok, ris, nudlar". "Det är något magiskt med thaicurry. Kokosmjölken, de aromatiska kryddorna, syran, hettan och sötman – alla dessa komponenter som tillsammans blir så otroligt gott. Jag åt en magisk curry med räkor i Bangkok och jag försöker fort- farande efterlikna den – receptet nedan är det närmaste jag har kommit."

TIPS! Köp endast viltfångade eller miljömärkta räkor! Om du vill lyxa till det ytterligare gör du denna rätt med svenska havskräftor. Det fungerar även med vanliga små räkor. Tänk då på att inte låta dem steka alls utan lägg dem i den heta oljan och dra av från värmen direkt.

Ingredienser

portioner
  • 3 klyftor vitlök
  • neutral matolja, till stekning
  • 0,5-1 tsk chiliflakes (eller mer om du vill ha mer hetta)
  • 500 g jätteräka, skalade (viltfångade, vanliga räkor funkar också)
  • 0,5 limefrukt
  • jasminris (till servering)

Curry

  • 5 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 cm färsk ingefära
  • neutral matolja, till stekning
  • 2 msk röd currypasta
  • 2 citrongräs
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk fisksås
  • 0,5 msk strösocker
  • 3 limeblad (eller zest från 1 lime)
  • 0,5-1 limefrukt
  • 150 g pak choi

Gör så här

  1. Börja med själva curryn. Finhacka lök, riv vitlök och ingefära och stek allt i het olja i en wok i 1 minut. Tillsätt currypastan och låt fräsa i 30 sekunder till. Banka citrongräs för att frigöra smak och hacka korianderstjälkar, spara bladen till servering. Häll i kokosmjölk, vatten, citrongräs, fisksås, socker, kaffirlimeblad och korianderstjälkar i curryn. Låt koka i 10 minuter.
  2. Plocka upp citrongräset ur curryn och smaka eventuellt av med mer fisksås, limesaft och socker. Dela pak choi i munsstora bitar och lägg i. Låt curryn stå på låg medelvärme medan du förbereder räkorna.
  3. Skiva vitlöken. Hetta upp en stekpanna till rykande het. Häll i olja, vitlök och chiliflakes. Låt fräsa i 10 sekunder och tillsätt sedan räkorna i pannan. Låt fräsa tills räkorna är tillagade, det tar några få minuter. Pressa över limesaft och ta av stekpannan från värmen.
  4. Toppa curryn med de hetsyrliga räkorna samt korianderblad och servera med ångande varmt ris.