Röd linsgryta med sval citronyoghurt

koket.se
Röd linsgryta med sval citronyoghurt
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Röd linsgryta med sval citronyoghurt

18 ingredienser

30 min

Den här mustiga och otroligt lättlagade grytan är en återkommande favorit hemma hos familjen König. Vill du göra den matigare, bjud med basmatiris.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja, att fräsa löken i
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk garam masala
  • 6-7 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 400 g finkrossade tomater
  • 2,5 dl torkade röda linser
  • 250 ml kokosmjölk (extra krämig alt kokosgrädde)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Citronyoghurt

  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • salt

Tillbehör

  • färsk koriander
  • limeklyfta
  • bröd

Gör så här

  1. Skala, halvera och strimla löken tunt. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs den gula löken mjuk i olivolja i en gryta tills den blivit mjuk och glansig.
  3. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa med någon minut.
  4. Rör i garam masala och tomatpuré. Fräs ytterligare någon minut under omrörning.
  5. Tillsätt vatten, krossade tomater, buljongtärningar och röda linser. Låt puttra ca 10 minuter.
  6. Tillsätt den krämiga kokosmjölken. Salta, peppra och låt småkoka ytterligare ca 10 minuter tills linserna blivit mjuka.
  7. Blanda ihop turkisk yoghurt, rivet citronskal och salt, smaka av och ställ i kylskåp till servering.
  8. Servera linsgrytan toppad med en rejäl klick citronyoghurt, koriander och en limeklyfta. Bjud ev med bröd eller ris till.