Halstrad gös med västenbottenpotatispuré

Halstrad gös med västenbottenpotatispuré
Foto: Tv4

Halstrad gös med västenbottenpotatispuré

Av: Roberto Picornell

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

Halstrad gös med västenbottenpotatispuré, ragu på rökt fläsk, ostronskivling och sockerärtor och ripassosky. En komplicerad med god rätt. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ripassosky

  • 175 g muscovadosocker
  • 100 g balsamvinäger
  • 75 cl ripasso
  • 25 g russin
  • 2,5 l kalvbuljong (reducerad)
  • 1 msk smör

Musselskum

  • 500 g musslor
  • 2 schalottenlökar
  • 40 g smör
  • 1,5 dl grädde
  • vatten smaksatt med ca 25 ml vitt vin
  • salt
  • peppar

Västerbottenpotatispuré

  • 1,25 kg mandelpotatis, skalad
  • 200 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 175 g Västerbottensost

Ragu på rökt sidfläsk (tillbehör)

  • 250 g rökt sidfläsk
  • 300 g ostronskivling
  • 250 g sockerärtor
  • 1 schalottenlök

Gösen

  • 5 bitar gös, fjällad och byxad (à 150 g)
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Börja göra ripassoskyn:
  2. Gör musselsåsen som du sedan ska skumma innan servering.
  3. Gör västerbottenpotatispuré.
  4. Gör tillbehöret, ragun.
  5. Stek gösen.
  6. Ripassosky: Smält sockret till en karamell och tillsätt sedan resterande ingredienser. Reducera sedan såsen till simmig konsistens. Salt och peppra samt smöra såsen, sila. Sila även såsen innan den serveras.
  7. Musselsky: Rensa och skölj musslorna. Fräs musslor i smöret tillsammans med löken. Tillsätt vatten och vi koka under lock tills musslorna har öppnas. De musslor som inte har öppnat sig bör du ej använda för dom är troligen dåliga. Separera musslor och buljongen (musselköttet ska inte användas mer). Reducera ner grädde och buljongen så att du får mycket smak. Vid servering Ta fram en stavmixer och skumma. Drapera över fisken och tillbehören.
  8. Västerbottenspuré:Riv västerbotten. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Passera sedan potatisen och vispa in med kraftig vispning smör och mjölk till luftig konsistens. Vänd i västerbottenosten. Smaka av med salt peppar och lite socker.
  9. Ragu på sidfläsk: Noppa sockerärtorna och skär dom längsgående i långa strimlor. Tärna sidfläsket och bryn i torrpanna tillsammans med löken. Riv sedan ned svampen och låt den steka med tillsammans med fläsk, lök och sockerärtorna. Lägg ned en klick smör och låt det fräsa klart. Salta och peppra försiktigt över svampen.
  10. Gösen: Byxade gösfiléer: Känn efter var nålbenen sitter på filéerna. Gör ett snitt utefter benen. Skär ut nålbenen med ett V-format snitt så benen följer med. Filéerna ser då ut som gösbyxor.
  11. Torka av gösen noga på skinnsidan. Hetta upp en teflonpanna pensla gösen med olivoljan och halstra med skinnsidan ner i ca 1 min vänd och dra pannan av värmen. Låt fisken steka klart på eftervärme ca 2 min beroende på fiskens tjocklek.
  12. Vid servering: Montera tillbehöret på tallriken, lägg på gösen lägg ytterligare på tillbehör. Ringla över ripassoskyn och skumma musselsåsen och drapera på gösen och tillbehören. Servera moset vid sidan av.

Dryck
Bourgogne Cuvée Margot, Frankrike (rött vin)