Het kräftgratäng

Het kräftgratäng
Foto: TV4

Het kräftgratäng

Av: Robbin - Kristianstad

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 min

Het kräftgratäng i litet format med grönt spett.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 300 g kräftstjärt (med dillsmak)
  • 100 g champinjoner
  • 1-3 msk osaltat smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk ströbröd
  • 1 dl mellangrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 msk hummerfond
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 krm tabasco
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1 dl Västerbottensost

Dekoration

  • 4 champinjoner
  • kräftstjärt
  • dillkvist

Gör så här

  1. Gör ett grönt spett genom att trä körsbärstomater och gurka i fyrkanter på ett halvt grillspett i trä.
  2. Hacka kräftstjärtarna, skölj och skiva champinjonerna.
  3. Fräs champinjonerna i smör tills vätskan försvunnit, strö över mjöl och späd på med grädde, vin och fond. Koka samman i 5 -10 min. Pressa i vitlök och smaka av med kryddorna.
  4. Flytta bort från värmen och vänd ned kräftstjärtarna.
  5. Smörj fyra kokottformar med smör och fyll dem med röran.
  6. Strö över ost och ströbröd, gratinera i mitten av ugnen i ca 10 min, tills osten smält och fått lite färg. Lägg sedan på färska champinjoner, kräftstjärtar och dill.