Het kräftgratäng

Foto: TV4
Het kräftgratäng
16 ingredienser
30 min
Het kräftgratäng i litet format med grönt spett.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se fler recept från
Ingredienser
- 300 g kräftstjärtar med dillsmak
- 100 g champinjoner
- 1-3 msk osaltat smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk ströbröd
- 1 dl mellangrädde
- 1 dl vitt vin
- 0,5 msk hummerfond
- 1 klyfta vitlök
- 2 krm cayennepeppar
- 1 krm tabasco
- 1,5 tsk paprikapulver
- 1 dl Västerbottensost
Dekoration
- 4 champinjoner
- Kräftstjärtar
- dillkvist
Gör så här
- Gör ett grönt spett genom att trä körsbärstomater och gurka i fyrkanter på ett halvt grillspett i trä.
- Hacka kräftstjärtarna, skölj och skiva champinjonerna.
- Fräs champinjonerna i smör tills vätskan försvunnit, strö över mjöl och späd på med grädde, vin och fond. Koka samman i 5 -10 min. Pressa i vitlök och smaka av med kryddorna.
- Flytta bort från värmen och vänd ned kräftstjärtarna.
- Smörj fyra kokottformar med smör och fyll dem med röran.
- Strö över ost och ströbröd, gratinera i mitten av ugnen i ca 10 min, tills osten smält och fått lite färg. Lägg sedan på färska champinjoner, kräftstjärtar och dill.