Risotto på butternut squash med kål, timjan och pangrattato

Risotto på butternut squash med kål, timjan och pangrattato
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Risotto på butternut squash med kål, timjan och pangrattato

21 ingredienser

55 m

Ät mer risotto! Det är värmande sjukt gott och imponerande. Visst, det tar lite tid men det är så värt det. Perfekt bjudmat! /Siri

Alternativ: Byt ut butternut squash mot svamp, sparris eller broccoli. För glutenfritt, byt ut pangrattato mot rostade nötter eller frön. Byt ut vinet mot mer grönsaksbuljong.

När det kommer till risotto brukar man säga att det vin du ska dricka till också ska användas vid tillagningen av risotton. Här hänger det alltså på om du väljer att använda vitt vin, öl eller bubbel från receptet. Personligen tycker jag att det är roligt att använda sig av bubbel, till och med kanske ta en rosé för att matcha pumpan. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Rosé eller Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut är båda två bra alternativ. Torra, krispiga och bäriga. Var inte rädd för att vända på steken och dricka bubbel till varmrätten istället för som aperitif. Drick något annat först, en Gin & Tonic eller kanske en torr sherry.

Om du föredrar vitt vin rekommenderar jag en lite fetare variant av druvan Chardonnay. Gärna en jänkare, kanske ekologiska The Econic Chardonnay från Kalifornien. Eller våga testa ett häftigt vin från Jura i Frankrike. Côtes du Jura Chardonnay från Fruitière Vinicole d’Arbois är en bra representat för sitt område. Vinerna från Jura har ofta en oxiderad ton i doften, inslag av mineral, nötter och mogna äpplen.
Öl? Melleruds ekologiska Utmärka Pilsner. Den ÄR bra.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl risottoris
  • ca 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 stjälkar stjälkselleri
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 3 dl vitt vin, alt öl eller bubbel
  • 5 msk olivolja
  • 1 butternutpumpa
  • 2 stjälkar grönkål
  • 2 stjälkar svartkål
  • 100 g brysselkål
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk smör
  • 70 g parmesanost, riven
  • peppar
  • färsk timjan

Pangrattato

  • 3 skivor vitt bröd, gärna dagsgammalt
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 torkad chilifrukt
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Börja med ströbrödet. Kör brödet i en mixer så att det blir till smulor. Hetta upp en stekpanna och häll i olivoljan. Stek brödet i 1 minut, tillsätt sedan pressad vitlök och smulad chili. Stek brödet tills det blir gyllenbrunt. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala, dela och gröp ur kärnorna på butternut squashen. Dela squashen i små bitar och vänd dem på en plåt med olivolja och salt. Sätt i ugnen och baka i ca 20 minuter.
  4. Hacka lök, vitlök och selleri smått. Ta en stor kastrull eller gryta och tillsätt 4 msk olivolja. Stek på medelvärme tills löken är mjuk. Ta en annan stor kastrull, tillsätt 1 liter vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.
  5. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet eller ölet och låt det koka in i ca två minuter.
  6. Ta nu en soppslev, skopa från den varma buljongen och häll i riset och grönsakerna. Rör runt. Häll på en slev till när vätskan har kokat in.
  7. Medan du lagar risotton så tar du ut butternut squashen från ugnen, stjälper ned i en kastrull eller bunke och mixa med stavmixer. Det är gott med lite bitar i! Tillsätt lite olja så att det blir lättare att mixa.
  8. Tillsätt nu butternut squashen till risotton. Rör runt. Är risotton för lös? Låt den koka ihop utan att du tillsätter buljong. Är den för fast? Tillsätt mer buljong!
  9. Riv grönkålen och svartkålen i mindre bitar med händerna, ta inte med stjälken. Skiva brysselkålen tunt. Ta en stor stekpanna, tillsätt 1 msk smör och stek kålen i ungefär två minuter, tillsätt 1 dl vatten, låt det koka ihop och ställ åt sidan.
  10. Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Smaka! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten.
  11. Ta risotton från värmen, tillsätt salt, peppar, 4 msk smör och 70 g riven parmesan. Lägg i kålen och blanda runt ordentligt. Tillsätt lite mer buljong så att du får en rinnig konsistens.
  12. Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig och strö över pangrattato och timjan!