Risotto med sommarkantareller

POPULÄRT
koket.se
Risotto med sommarkantareller
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Risotto med sommarkantareller

9 ingredienser

1 h

Risotto med sommarkantareller och parmesanost är både lyxigt och gott att förgylla helgen med.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 50 g smör (20 + 30)
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 350-400 g carnaroliris (eller arborioris)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 l svampbuljong
  • 100 g kantareller, frästa
  • 60 g parmesanost, riven
  • salt
  • gräslök, finskuren

Gör så här

  1. Smält 20 g smör i en gjutjärnsgryta, tillsätt schalottenlöken. Sautera på medelhög värme i 10 – 15 minuter, löken skall bli genomskinlig utan att ta färg.
  2. Tillsätt riset och fortsätt röra i 5 minuter.
  3. Tillsätt vinet och fortsätt röra, sjud tills vinet kokat in i riset.
  4. Tillsätt svampbuljongen i omgångar under 20 minuter, rör med jämna mellanrum så att riset inte fastnar eller bränner fast i botten.
  5. Efter 15 minuter tillsätter du svampen.
  6. Börja smaka av efter 15 minuter, riset skall vara al dente utan att vara okokt, då är det klart för avslutningen.
  7. Tillsätt smöret och osten, rör runt och lägg på ett lock.
  8. Låt riset vila i 5 minuter.
  9. Rör runt riset igen, konsistensen skall vara ”som lava”, tillsätt eventuellt lite mer buljong om det är för löst.
  10. Smaka av med salt.
  11. Häll upp på tallrik och garnera med gräslök.