Risnudlar med hårdstekta räkor, chili och jordnötter

Risnudlar med hårdstekta räkor, chili och jordnötter
Foto: Tv4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Risnudlar med hårdstekta räkor, chili och jordnötter

9

10 ingredienser

20 m

En fräsch rätt med nudlar, hårdstekta räkor, chili och jordnötter passar lika bra till lunch som middag.

Ingredienser

portioner4
  • 200 g räkor med skal (helst färska annars väl avrunna på hushållspapper för att slippa vätskan)
  • 2-4 klyftor vitlök
  • 2-4 tsk chiliflakes (helst kinesiska torkade och sedan mortlade)
  • 1,5 tsk hel spiskummin
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk risvinäger
  • 4 port risnudlar (tunna)
  • 2 salladslökar, strimlade
  • 1 dl jordnötter, grovhackade
  • rapsolja (neutral)

Gör så här

  1. Hacka räkorna med skal och huvud. Hetta upp 2 dl olja i en panna och stek räkorna länge tills de blivit nästan friterade och knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.
  2. Lägg finhackad vitlök, chili och spiskummin i 4 skålar.
  3. Hetta upp 1 dl olja och fördela över chiliblandningen i varje skål.
  4. Tillsätt soja och vinäger.
  5. Koka risnudlarna enligt anvisning.
  6. Lägg nudlarna på chilioljan och blanda runt så de täcks av röd olja.
  7. Toppa med räkor, salladslök och jordnötter.