Rimmad torskrygg med romdipp

torsk med romdipp
Fredrik Scherlin profilbild
Fredrik Scherlin profilbild

Rimmad torskrygg med romdipp

10 ingredienser

30 min

En underbar middag att unna sig som lyx till varags eller festligt till helgen. Inspireras av detta härliga recept med enkla och rena smaker.

Vintips
Henri Maillart Vintage Extra Brut 2012
Nr 55445
Så som årgången 2012 är även detta vin generöst och drickklart nu. Härligt generöst med inslag av solvarm frukt, citrus, vit persika, rostad mandel och krita. Här får du mycket vin för pengen direkt från vinbonden.

Laurent Perrier La Cuvée Brut
Nr 78773
Idag glimrar kvaliteten i glaset. Doften är generöst inbjudande med solvarma äpplen i flera färger, bakverk, citrus och en näve gröna örter. I munnen visar det upp en begynnande mognad där vinet är behagligt i texturen med en nästan smörig mjukhet. Smaken fylls av solvarma gula äpplen, gul grillad citrus, bakverk, grädde, mineralrika syror och gröna sköna örter.

Anima Chenin Blanc 2018
Nr 2049
Riktigt elegant och fruktig chenin blanc med tydligt avstamp i Sydafrika. Druvorna har fått jäsa och lagras en tid på franska ekfat, vilket gett vinet en fin rondör. Mineraler, nötter, exotisk frukt och stenfrukter som det skiner om. Uppfriskande syror som blandas med solvarm frukt ger ett vin med elegans och mersmak.

Ingredienser

portioner

Rimmad torskrygg

  • 200 g torskrygg (färsk)
  • salt

Romdipp

  • 2 dl crème fraîche
  • 5 msk majonnäs
  • 80 g stenbitsrom
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 msk smörgåsgurka, finhackad (inklusive spad)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk kapris, hackad
  • 1 msk färsk dill, hackad

Gör så här

  1. Torsk
    Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skär upp torsken i kuber ca 4x4 cm, lägg dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och strö rikligt med salt över dem. Låt vila i 15 minuter.
  3. Skaka av överflödet av saltet och ställ in torsken i ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna av innan servering.
  4. Romdipp
    Lägg alla ingredienser i en skål och rör ihop. Låt gärna stå en stund så att smakerna sätter sig. Smaka av och tillsätt vid behov lite salt eller syra, t ex lite pressad citron.
  5. Detta är ett tillbehör som även kan serveras till stekt fisk, rökt fisk, till räkor eller på smörgåsar.